Cercetătorii de la Institutul Cardiac Cedars-Sinai din California au demonstrat că injectarea de celule stem de la șoareci nou-născuți duce la îmbunătățirea funcțiilor și capacităților cardiovasculare a șoarecilor bătrâni.

Tratamentul a ameliorat funcțiile inimii, a crescut rezistența la efort fizic și a îmbunătățit mai mulți biomarkeri, indicatori ai îmbătrânirii.

În ultimii 100 de ani, speranța de viață a fost îmbunătățită considerabil. În curând, numărul bătrânilor îl va depăși pe cel al copiilor și tinerilor, la nivel global. De asemenea, în România, bolile cardiovasculare încă sunt principala cauză de deces.  

Bolile cardiovasculare și îmbătrânirea

Noul studiu, publicat în European Heart Journal, subliniază că incidența bolilor cardiovasculare crește odată cu vârsta. De asemenea, cercetătorii au explicat că scurtarea critică a telomeriilor, „capetele” protectoare ale cromozomilor, care apare odată cu vârsta, este și ea un indicator al posibilelor probleme cardiace.

În trecut, anumite tehnici de „întinerire” a inimii au prezentat un oarecare potențial, spre exemplu, transfuziile de sânge sau reprogramarea celulară, dar, menționează cercetătorii, nici una dintre metode nu se adresa disfuncțiilor cauzate de îmbătrânirea inimii.

Rezultate promițătoare

În cadrul experimentului, cercetătorii au prelevat celule stem din zona inimii, de la șoareci de laborator nou-născuți, și le-au injectat în inimile șoarecilor maturi, în vârstă de 22 de luni.

Celulele stem sunt celule tinere care au capacitatea de a se dezvolta în oricare dintre cele trei tipuri principale de celule ale inimii: cardiomiocite, celule endoteliale și celule musculare netede.

Cercetarea a inclus și un grup de control, șoareci cărora li s-au administrat injecții cu soluție salină. Ambele grupuri au fost apoi comparate cu șoareci tineri, de 4 luni.

Cercetătorii au observat nu numai o îmbunătățire a funcțiilor inimii, ci și a altor markeri.

Șoarecii care au urmat tratamentul cu celule stem au prezentat o îmbunătățire a funcției diastolice și telomeri mai lungi, dar și o îmbunătățire a rezistenței la efort cu 20% față de șoarecii care primiseră injecții cu soluție salină. De asemenea, s-a observat că părul le creștea la loc mult mai repede.

Totuși, cercetătorii subliniază că este nevoie de studii viitoare pentru a determina dacă acest tratament ar crește durata de viață și dacă celulele stem trebuie să provină de la un donator tânăr sau nu.

„Toate studiile noastre precedente, de laborator sau clinice, au avut rezultate promițătoare. Acum, am aflat că tratamentul cu celule stem ar putea chiar ameliora și vindeca problemele cardiovasculare asociate cu îmbătrânirea organismului”, explică prof. dr. Eduardo Marban, directorul Institutului Cardiac Cedars-Sinai.

 

Sursa: Medical News Today