Celebra organizație Cochrane a lansat în data de 17 aprilie, la Verona, grupul Cochrane Global Mental Health, un parteneriat între Centrul Colaborativ de Cercetare și Training al Organizației Mondiale a Sănătății (OMS), Secția Psihologie Clinică și Psihiatrie și cele cinci Grupuri de Sinteză ale Cochrane care se ocupă de studiul sănătății mintale.

Scopul grupului nou înființat este acela de a promova ultimele studii și practici clinice din domeniul sănătății mintale în rândul țărilor cu venit mediu și scăzut.

Una dintre criticile constante aduse la nivel global este că domeniul sănătății mintale este dominat de un model reprezentativ doar pentru țările vestice, care acordă foarte puțină importanță factorilor socio-culturali, și neadaptarea recomandărilor globale la prefererințele și valorile locale.

Activitatea noului grup Cochrane Global Mental Health se va axa pe:

  1. sprijin pentru realizarea de materiale si sinteze sistematice cu accent pe întrebările și dilemele specifice țărilor cu venit scăzut și mediu;
  2. accesul egal la aceste informații și diseminarea lor către practicieni;
  3. training și conferințe pe tema sănătații mintale în țările cu venit scăzut și mediu.

Planul de acțiune privind sănătatea mintală al Organizației Mondiale a Sănătății, pentru anii 2013-2020, recunoaște importanța vitală a sănătății mintale pentru spectrul total al sănătății personale.

Activitățile sunt planificate, dezvoltate și realizate în parteneriat cu cele cinci grupuri de analiză Cochrane care acoperă cercetarea în domeniul sănătății mintale: tulburări psihice comune Cochrane, demență și îmbunătățire cognitivă Cochrane, probleme de dezvoltare psihosocială și de învățare Cochrane, medicamente si alcool Cochrane și schizofrenie Cochrane.

Grupul Cochrane Global Mental Health își are sediul în orașul Verona, Italia, fiind afiliat Universității din Verona, unde se află și Centrul Colaborativ pentru Sănătate Mintală al Organizației Mondiale a Sănătății. Activitățile noului grup vor fi coordonate de Corrado Barbui, Director al Centrului Colaborativ de Cercetare și Training pentru Sănătăte Mintale de la Universitatea din Verona, și de către Marianna Purgato, cercetător postdoctoral afiliat Centrului Colaborativ al OMS (Organizația Mondială a Sănătății).

”Lansarea grupului Cochrane Global Mental Health reprezintă un moment foarte important", declară coordonatorul noului grup, Corrado Barbui. "Scopul nostru este să implementăm o înțelegere unanimă și un schimb de experiență între practicienii din diferite părți ale lumii. Producerea și diseminarea ultimelor informații din domeniul sănătății mintale este crucială pentru medicii, dar și pacienții, din întreaga lume.”

Cochrane are colaboratori în peste 130 de țări pentru a produce informații credibile și accesibile despre sănătate, care nu conțin sponsorizări comerciale și alte conflicte de interese. Activitatea Cochrane este recunoscută ca reprezentând un standard internațional de înaltă calitate pentru informații de încredere si de actualitate.

Pentru detalii puteți accesa site-ul oficial: http://globalmentalhealth.cochrane.org/