Profesioniști și experți în patologia și tratarea neuropatiei diabetice din Slovenia, Statele Unite ale Americii, Marea Britanie, Germania și România s-au reunit la cea de-a șasea ediție a Școlii de Vară Neurodiab, eveniment dedicat tinerilor medici rezidenți și specialiștilor din domeniul neuropatiei diabetice.

„Este o provocare pentru noi toți neuropatia diabetică, în condițiile în care îngrijirea pacientului cu neuropatie diabetică necesită o implicare multidisciplinară”, explică prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societății de Neuropatie Diabetică. „Prezenţa tinerilor medici este extrem de importantă pentru noi, pentru a dezvolta și mai mult Societatea de Neuropatie Diabetică și, bineînţeles, pentru a concentra întregul nostru efort asupra pacientului cu neuropatie diabetică. Este nevoie de implicarea tuturor în ceea ce priveşte diagnosticul cât mai precoce al neuropatiei diabetice, dar mai ales în managementul său simultan, în crearea unor programe de educaţie a pacienţilor cu neuropatie. În acest context, efortul nostru şi al acestor sesiuni ştiinţifice de înalt nivel nu pot decât să contribuie la creşterea calităţii îngrijirilor medicale în ceea ce priveşte pacientul cu neuropatie diabetică”, a declarat prof. dr. Gabriela Radulian, preşedintele Societății de Neuropatie Diabetică.

În studiul realizat de Societatea de Neuropatie Diabetică în anul 2012, a fost observată o prevalență a neuropatiei diabetice în rândul a peste 67% din pacienții cu diabet zaharat, cu o frecvență de peste 45% a durerii superficiale și profunde la nivelul membrelor inferioare.

Sprijinirea tinerilor medici, direcție prioritară pentru Societatea de Neuropatie Diabetică

Participanții din cadrul Școlii de Vară NeuroDiab 2017, desfășurată între 20 și 23 iulie la București, au avut acces la un program educațional complex susținut de experți în această ramură medicală, care a îmbinat componenta teoretică cu elemente practice.

Prof. dr. Frank Bowling de la Universitatea din Manchester, Marea Britanie, a atras atenția asupra complicațiilor pe care neuropatia diabetică le poate aduce în viața pacientului: ,,Efectele neuropatiei diabetice pot include ulcerațiile, neuroartropatia Charcot, amputațiile. Prevenția și îngrijirea de rutină sunt metode cost-eficiente pentru sistemele de sănătate și reprezintă o șansă pentru ca persoanele cu diabet zaharat să aibă o calitate a vieții cât mai ridicată. Conștientizând importanța globală a neuropatiei diabetice și a piciorului diabetic, Federația Internațională de Diabet s-a concentrat în anul 2005, spre exemplu, pe această problemă, demarând o campanie la nivel mondial, sub mesajul ,,Picioarele înainte de toate”, insistând în rândul populației pe problema amputațiilor în cazul persoanelor cu diabet zaharat. Avem nevoie și la ora actuală de o astfel de campanie, în fiecare stat, de conștientizare și răspândire a informației în legătură cu aceste complicații ale diabetului zaharat.”, a declarat profesorul britanic.

Și dr. Karin Schara de la Centrul Medical Universitar din Ljubljana, Slovenia, a vorbit în cadrul Școlii de Vară despre nevoia supravegherii piciorului diabetic și despre metodele chirurgiei ortopedice care pot veni în ajutorul pacienților. ,,Evaluarea constantă a piciorului este esențială. Verificarea circulației periferice, a semnelor infecțiilor sau a defectelor anormale ale piciorului. În tratamentul neuropatiei diabetice, specialiștii trebuie să ia în calcul vârsta pacientului, starea generală de sănătate, motivația acestuia și complianța la tratament, înainte de a decide asupra unei variante terapeutice, medicale și/sau chirurgicale”, a explicat aceasta.

Un inamic asimptomatic

Tema depistării timpurii a fost abordată de prof. dr. Rodica Pop Bușui de la Universitatea din Michigan, SUA, una printre dificultățile legate de neuropatia diabetică este tocmai caracteristica asimptomatică a acesteia. „Mai mult de 50% din neuropatiile diabetice periferice pot fi asimptomatice. Dacă nu sunt depistate și dacă îngrijirea preventivă a piciorului nu este implementată, pacienții riscă ca picioarele lor lipsite de sensibilitate să fie afectate”, a explicat prof. dr. Rodica Pop Bușui.

Medicul primar urolog prof. dr. Nicolae Calomfirescu a adus în discuție și legătura dintre simptomatologia și patologia urogenitală și diabetul zaharat: ,,În practica mea clinică, procentul pacienților cu diabet zaharat care au solicitat un control urologic/andrologic a crescut în ultimii ani. Întrebarea << Sunteți diabetic? >> este una dintre primele cinci întrebări pe are le adresez mereu pacienților înainte de a-i consulta. Simptomatologia urogenitală este afectată de interferențele generate de către diabetul zaharat, indiferent dacă vorbim de cazuri în care acesta este ținut sub control sau nu, dar și de cele cauzate de complicațiile diabetului: neuropatie, nefropatie.”

Dr. Alin Știrban, președintele Asociației Germano-Române de Studiu al Complicațiilor Diabetului, a vorbit despre variantele terapeutice în neuropatia diabetică, cu accent pe benfotiamină, forma hidrosolubilă a Vitaminei B1, care poate avea numeroase efecte benefice: ,,Evidențele și studiile arată că benfotiamina are efecte benefice în tratamentul neuropatiei diabetice, demonstrând un profil de siguranță foarte bun.”

O sesiune specială le-a fost alocată chiar tinerilor medici rezidenți pentru prezentarea de studii de caz, ulterior discutate și analizate împreună cu lectorii și cu ceilalți participanți.

 

Sursa: Comunicate Medicale