NICE (Institutului Național britanic pentru Sănătate și Excelență Clinică) a publicat, în luna august, un nou ghid medical de administrare a clasei de medicamente numită bifosfonați, ce previn fracturile osoase la pacienții cu osteoporoză.

NICE recomandă acum tratamentul cu bifosfonați orali precum acidul alendronic, acidul ibandronic și risedronat de sodiu pentru pacienții cu un risc de minim 1% de a suferi o fractură osoasă în următorii 10 ani. Bifosfonații precum acidul ibandronic și acid zoledronic, preparate injectabile, sunt recomandați pentru persoanele cu un risc de fractură mai mare de 10% în următorii 10 ani.

Evaluarea riscului pe o perioadă de 10 ani ar trebui realizată cu ajutorul testelor FRAX sau QFracture, potrivit actualului ghid NICE pentru osteoporoză.

Unii pacienți, ce prezintă riscul de 1%, ar putea să nu tolereze bifosfonații orali. Pentru aceștia, se recomandă varianta injectabilă.

Profesorul Carole Longson, directorul Centrului NICE pentru Evaluarea Tehnologiei Medicale, explică: „Suntem încântați să publicăm acest ghid, deoarece fracturile osoase datorate osteoporozei pot cauza mari dureri și afecta mobilitatea. Ghidul medical îi va ajuta pe medici să determine cu claritate când este momentul potrivit de începere a tratamentul cu bifosfonați. De asemenea, le va facilita pacienților un acces cost-eficient la tratament.”

Factorii de risc pentru apariția fracturilor datorate osteoporozei sunt diverși: înaintarea în vârstă, fumatul, fracturile anterioare, consumul excesiv de alcool etc. Însă, recent, cercetătorii americani au publicat cel mai amplu studiu despre incidența osteoartritei din istorie. Dr. Ian Wallace și prof.dr. Daniel Lieberman de la Universitatea Harvard au analizat 2000 de schelete umane, acoperind o perioadă de 6000 de ani din istoria umanității.

Studiul a relevat că americanii zilelelor noastre sunt de două ori mai predispuși să fie diagnosticați cu osteoartrită la nivelul genunchiului, în comparație cu populația ce a trăit înainte de Al Doilea Război Mondial. Anterior, se credea că osteoartrita este o boală datorată, în mare măsură, înaintării în vârstă și uzurii corpului.

„Surpriza și mai mare este că această incidență de două ori mai ridicată nu se datorează doar faptului că oamenii trăiesc mai mult și au o greutate corporală mai mare. Sunt clar și unii factori legați de mediu”, explică dr. Wallace.

Cei doi oameni de știință speră că noile descoperiri îi vor determina pe cercetători să dezvolte viitoare studii, care să analizeze schimbările de mediu de după Al Doilea Război Mondial și, astfel, să determine noi metode de prevenție a afecțiunilor osoase.

„Societatea noastră se concentrează foarte puțin asupra prevenției de orice formă. Avem nevoie de mai multe programe pentru a preveni aceste așa-numite boli ale bătrâneții”, adaugă prof. dr. Lieberman.

Sursa: NICE