Majoritatea profesioniștilor medicali, care au ales să lucreze în străinătate, recunosc că principalul motiv pentru care au plecat este nivelul salarial scăzut, arată studiul realizat de MEDIjobs România, cea mai mare platformă de recrutare din domeniul medical. Alte motive enumerate ar fi nemulţumirea faţă de condiţiile din spitalele şi clinicile româneşti (menționată de 60% din respondenți) şi dorinţa de dezvoltare profesională (59%).

„Conform sondajului efectuat de noi în rândul specialiştilor medicali români ce profesează în străinătate, cel puţin 25% sunt nemulţumiţi de alegerea făcută, şi anume de a pleca. Asta înseamnă că un număr semnificativ de medici, care au fost formaţi în ţări precum Franţa, Germania sau Marea Britanie, ar vrea să se întoarcă acasă. Pentru noi, ca ţară şi ca perspectivă a sistemului medical, este o oportunitate fantastică”, a declarat Catrinel Hagivreta, fondator MEDIjobs România, care această săptămână a lansat și inițiativa MEDIreturn, destinată specialiştilor medicali români care doresc să se întoarcă acasă.
 

IMG_0436


Printre cele mai importante probleme cu care aceştia se confruntă în străinătate se numară distanţa faţă de familie şi prieteni, stresul şi programul încărcat, alături de dificultăți în stăpânirea limbii şi costul mare al traiului în comparaţie cu veniturile obţinute.

IMG_9927
Dr. Wargha Enayati (stanga) | Vlad Voiculescu (dreapta)



Ce i-ar motiva să se întoarcă? Peste 56% din respondenţi au mărturisit că s-ar întoarce dacă ar primi un salariu mai bun, în linie cu experienţa lor profesională, următoarele răspunsuri fiind motivaţia de a fi mai aproape de familie şi prieteni (46%) şi dorința de a ajuta pacienţii români (43%).

infografic
(click pe imagine pentru detalii)

„Dacă îi vrei înapoi, și sigur că îi vrem, trebuie să facem lucruri. Simplele declarații, că avem nevoie de medici și cât de minunați sunt oamenii ăștia, nu sunt suficiente”, declară Liviu Fătu, avocat și reprezentant al Colegiului Medicilor din Municipiul Bucuresti, prezent la dezbaterea „Doctor la mine acasă: Provocări și soluții pentru specialiștii medicali care se întorc în România”, desfășurată cu ocazia lansării inițiativei MEDIreturn.

Marius Bostan, fost Ministru al Comunicaţiilor, antreprenor şi iniţiator al programului Repatriot, declară că, totuși, primul pas trebuie să fie tocmai această verbalizare a dorinței de a primi acești medici înapoi în țară. „În primul rând, trebui să spui. Acești medici să știe că îi dorim în țară, că-i iubim. Dl dr. Ioani și colegii de la Spitalul Colentina sunt doriți acasă. Primul pas este declarația aceasta de dragoste către compatrioții noștri. Nici asta nu s-a făcut. Statul român i-a alungat pe acești oameni (...) Eu cred că antreprenorii, în primul rând, ar trebui să preseze statul printr-o competiție corectă, atât în Sănătate, cât și în Educație. În momentul acela, fiind competiție, statul va rezolva.”

Din postura de medic repatriat, Dr. Horaţiu Ioani, medic specialist neurochirurg şi membru al Royal College of Surgeons din Anglia, a menţionat nevoia unui protocol de colaborare între specialişti, a gestionării corecte a aparaturii şi consumabilelor aferente şi nevoia actualizării protocoalelor ghid, declarându-se însă mulţumit de decizia de a se întoarce şi profesa în ţara natală. A lucrat 7 ani în Anglia și, din 2016, s-a întors în țară. „Eu sunt fellow în Colegiul Regal Britanic, am parcurs toate datele acolo, am dat examenele și, pentru a nu trece prin toată această birocrație românească, am dat și examenul de specialitate în România. Era mult mai simplu să dau un examen decât să trec prin formalități (...) La discuțiile noastre, când ne întâlneam la câte o bere în Anglia, toți medicii români de acolo voiau să se întoarcă în țară, dar primul contraargument era <<birocrația românească, prea multe studii pe care trebuie să mi le echivalez>>”, povestește dr. Ioani.
 

IMG_9896
Dr. Wargha Enayati


Despre birocrație ca impediment în fața inovației a vorbit și dr. Wargha Enayati, inovator în domeniul Sănătăţii: „Am un proiect mare în plan, un complex medical pentru vârstinici de 30.000 de mp, unde voi avea nevoie și de medici, și de asistenți. Și când mă uit la problemele pe care le avem astăzi, lipsa medicilor este singurul aspect care mă face să am îndoieli dacă să continuu, dar nu mă oprește, voi continua oricum.

Deși este legal ca medici din Uniunea Europeană să vină și să lucreze aici, tot este greu și e birocrație până rezolvi toate hârtiile necesare. (...) Deși acum a venit ordin că medici din SUA și câteva țări non-EU să poată lucra în România, este ridicol cât de dificil e să ajungi să profesezi aici, trebuie să ai chiar și ștampila ministrului Sănătății”, a declarat dr. Wargha Enayati.

Prezent la dezbatere, fostul ministru al Sănătății, Vlad Voiculescu, a tras un semnal de alarmă asupra dorinței de a se reveni la „numirile din pix” pentru comisiile de specialitate din Ministerul Sănătății.

„Comisiile de specialitate ale ministerului joacă un rol esențial în structurarea sistemului medical, în structurarea învățământului medical. Vă amintesc că programa pentru rezidențiat și derularea rezidențiatului intră în atribuțiile Ministerului Sănătății, iar comisiile de specialitate sunt cele care fac programa, care pot influența așadar Educația în sistemul medical. Comisiile de specialitate au fost dintotdeauna numite din pix. Niciodată nu a existat niciun fel de criteriu. Niciodată niciun medic român din străinătate nu a fost invitat să participe la aceste comisii. Nici un medic român din străinătate sau nici un medic român care a făcut performanță undeva în această lume și s-a întors în România. (...) Comisiile de specialitate au primit anul trecut o nouă reglementare cu criterii clare de selecție și, de asemenea, cu invitație expresă pentru medicii români din străinătate care să poată contribui", a explicat fostul demnitar.

În ceea ce priveşte nivelul salariilor pentru care ar profesa din nou în România, majoritatea medicilor care au participat la studiu au răspuns că şi-ar dori salarii nete între 6000 şi 15000 lei pe lună, în funcţie de specializare. În cazul asistenţilor medicali, aceştia şi-ar dori salarii nete între 4000 şi 7000 lei pe lună.