Centrul Medical CardioMed din Târgu Mureș va avea o platformă imagistică dotată cu aparatură de ultima oră, numită CardioIMAGE, destinată bolnavilor cardiovasculari, o noutate absolută în lumea medicală din România.

Platforma imagistică este formată din echipamente de înaltă performanță: un RMN cu aplicații cardiace, un computer tomograf ultramodern și un laborator de prelucrări computerizate (imagistică computațională).

Platforma de imagistică în domeniul cardiac va fi lansată vineri, în cadrul Conferinței Naționale de Cardiologie CardioNET, și a fost realizată în urma implementării unui proiect de infrastructură de cercetare în valoare de 2 milioane de euro, cofinanțat din fonduri europene și fonduri guvernamentale.

„Toate datele imagistice pe care le obținem de la un bolnav pot fi procesate prin tehnici ultramoderne, care să ne permită generarea de modele personalizate de tratament. Aceste simulări computaționale în laborator sunt posibile datorită colaborărilor pe care le-am dezvoltat cu centre foarte puternice în domeniu (...) Cea mai importantă este aplicabilitatea ei pentru bolnavul cardiovascular, pentru cercetarea cardiovasculară, pentru că este dotată cu soft-uri de ultimă generație, ceea ce o face să fie unică în România, nivelul de dotare cu softuri de procesare', a subliniat dr. Theodora Benedek de la Centrul Medical CardioMed din Târgu Mureș.

Datele imagistice obținute cu aceste echipamente performante, procesate prin tehnici speciale, facilitează personalizarea tratamentului.

„Această platformă imagistică este rezultatul unui proiect pe care noi l-am propus de mai multe ori în decursul anilor pentru a aplica cu el și când am reușit în sfârșit să aplicăm cu el la o competiție publică, s-a clasat pe primul loc pe țară la infrastructuri private de cercetare”, a declarat dr. Theodora Benedek.

Președintele celei de-a XVII-a ediții a Conferinței Naționale de Cardiologie cu participare internațională CardioNET, dr. Benedek Imre, a precizat la rândul său că în cei 17 ani de când se desfășoară acest eveniment a fost creat un brand și s-a ajuns la un nivel extrem de ridicat în privința tratării bolilor cardiovasculare.

Conferința CardioNET se desfășoară în perioada 19-24 iunie și este organizată de Universitatea de Medicină și Farmacie Târgu Mureș, Societatea Română de Cardiologie și Societatea Maghiară de Cardiologie, în colaborare cu Centrul Medical Cardio Med, Comisia de Sănătate a Camerei Deputaților, Casa de Asigurări de Sănătate și Spitalul Clinic Județean de Urgență Târgu Mureș.

Sursa: Agerpres