Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat la Cluj-Napoca primul registru electronic național al pacienților cu melanom, în cadrul conferinţei naţionale care a adunat laolaltă 300 de medici dermatologi din ţară şi străinătate.

Medicii solicită sprijinul Ministerului Sănătăţii pentru popularizarea acestui registru şi pentru a decide obligativitatea înscrierii bolnavilor.

Un registru, care nu era însă electronic, a fost creat în urmă cu trei ani pentru cele șase județe din Regiunea de Nord-Vest a României. În acesta s-au înregistrat, până în prezent, de către medici, 2.000 de persoane diagnosticate cu melanom.

''Conform datelor Organizației Mondiale a Sănătății (OMS) incidența melanomului în România este de 3,9 la 100.000 de locuitori, dar când am făcut evaluarea în urmă cu trei ani pe cele șase județe am ajuns la o incidență de 11 la 100.000 de locuitori. De trei ori mai mult. Concluzia este că nu avem date reale și de aceea este nevoie de un astfel de registru electronic, unde datele se înscriu ușor'', a subliniat președintele Societății Române de Dermato-Oncologie, prof. dr. Rodica Cosgarea.

Potrivit specialiștilor, melanomul este cea mai gravă formă de cancer de piele, numărul cazurilor crescând în ultimii 30 de ani atât în Europa, cât și în SUA. La nivel european, anual sunt tratați 19.250 de pacienți cu melanom metastatic conform datelor Societății Europene pentru Oncologie Medicală.

”Societatea Română de Dermato-Oncologie a lansat în cadrul conferinţei de la Cluj-Napoca primul registru electronic naţional pentru bolnavii de melanom, adulţi şi copii, deoarece la nivelul Ministerului Sănătăţii aşa ceva nu există. Este important un astfel de registru pentru a se ştii câţi bolnavi de melanom avem, deoarece au apărut terapii noi, care sunt foarte costisitoare, şi este nevoie de o evaluare a necesarului acestor medicamente.”, a adăugat prof. dr. Rodica Cosgarea.

Raportul a fost lansat la Cluj-Napoca, în cadrul celei de-a VIII-a Conferinţe Naţională cu participare internaţională a Societăţii Române de Dermato-Oncologie şi a XXI-a Conferinţă a Asociaţiei Dermatologilor Transilvani. Peste 300 de specialiștii dermato-oncologi din România și din mai multe țări europene au abordate teme referitoare la leziuni precanceroase, tumori cutanate și melanom, în cadrul conferinței ce s-a desfășurat între 15-17 iunie, a.c.

Sursa: Agerpres