Fierul ar putea proteja organismul împotriva bolilor cardiovasculare, sugerează un nou studiu ce a analizat conexiunea dintre nivelul de fier din sânge și boală arterială coronariană (BAC). Rezultatele studiului, realizat de echipa de cercetători de la Colegiul Imperial și Colegiul Universitar din Londra, ar putea duce la noi metode de tratament. Studii precedente sugerau că ar putea exista o relație între nivelurile de fier și bolile de inimă, dar cauzalitatea acestei relații nu era foarte clară.

Boală arterială coronariană poate duce la anghină sau chiar la infarct. Afecțiunile cardiovasculare sunt principala cauză de deces în România, deci găsirea unor noi metode de tratament este vitală.

Cercetătorii britanici au analizat datele genetice a 48,000 de oameni, încercând să descopere biomarkeri ce indică nivelul crescut sau scăzut de fier. Apoi, analiza s-a concentrat pe 124,000 de pacienți cu boală arterială coronariană.

Rezultatele studiului au confirmat ipoteza: pacienții cu un nivel ridicat de fier prezintă șanse mai mici de a dezvolta boala arterială coronariană. Aceste descoperiri trebuie verificate, avertizează cercetătorii, prin mai multe studii care să determine cât de eficientă ar fi administrarea de suplimente cu fier în protecția împotriva bolii arteriale coronariene.

Îmbucurător este cât de ușor pot fi modificate nivelurile de fier din organism. „Am demonstrat că nivelurile scăzute de fier duc la creșterea riscului de a dezvolta boala arterială coronariană, dar nu știm încă dacă modificarea nivelului de fier influențează incidența bolii”, explică dr. Dipender Gill de la Colegiul Imperial din London. „Când un pacient are un nivel ridicat de colesterol, îi recomandăm un tratament cu statine. Similar, i-am putea administra suplimente cu fier unui pacient cu risc cardiovascular. La fel, am putea reduce riscul unui al doilea infarct prin administrarea unor suplimente cu fier”, explică dr. Gil, menționând că este nevoie, pe viitor, de mai multe studii pentru a confirma această teorie.


Sursa: European Medical Journal