Modificările aduse miercuri Codului Fiscal de către Guvern nu mai prevăd scutirea medicilor de impozitul pe venit, măsură inclusă în programul de guvernare al PSD.

Scutirea medicilor de impozitul pe venit a fost propusă în data de 8 august în proiectul de modificare a Codului Fiscal și urma să intre în vigoare la 1 ianuarie 2018. Proiectul includea persoanele care practică profesia de medic la articolul 60 - Scutiri ale Codului Fiscal, definind beneficiarii ca „persoane fizice, pentru veniturile realizate din salarii și asimilate salariilor precum și din activități independente din exercitarea profesiei de medic”.

Propunerile nu au făcut referire și la personalul mediu medical. Profesia de medic este definită în concordanță cu Legea nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătății.

Potrivit unui sondaj realizat de Federaţia „Solidaritatea Sanitară” în luna august, majoritatea medicilor respingeau beneficiile propuse de Guvern prin eliminarea impozitului pe venit. 57% din doctori preferau înlocuirea scutirii de impozit cu acordarea tuturor drepturile salariale, în timp ce alţi 28% considerau că de această scutire ar trebui să beneficieze şi alte categorii de salariaţi.

„Doar 15% din medici cred că de măsura scutirii de impozit ar trebui să beneficieze doar doctorii. Doar aproximativ 44% din medici consideră că scutirea lor de impozit ar avea un efect pozitiv asupra medicilor. 32% din aceştia cred că este necesară, totuşi, înlocuirea lor cu o salarizare corectă”, transmitea Federaţia „Solidaritatea Sanitară” săptămâna trecută printr-un comunicat de presă.

Tot la capitolul măsuri propuse, dar uitate, figurează și eliminarea impozitului pe terenurile agricole lucrate și taxarea suplimentară a persoanelor ce le vor lăsa în paragină timp de doi ani consecutivi. Și aceste reglementări, la fel ca cele de mai sus, au dispărut din cuprinsul actului citat.

 

Sursa: Digi24