Studiu Cochrane arată că utilizarea antibioticelor de orice fel pentru tratarea bronșitei acute are beneficii limitate, acestea fiind surclasate și de reacțiile adverse semnificative înregistrate în rândul pacienților cărora li s-au administrat antibiotice.

Cercetătorii Cochrane au analizat 17 studii, incluzând 5099 de pacienți suferinzi de bronșită acută sau tuse acută productivă, însă fără afecțiuni cronice ale plămânilor.

O parte dintre pacienții care primiseră antibiotice s-au recuperat și au scăpat de tuse mai rapid. Însă, diferența dintre aceștia și grupul placebo a fost prea mică pentru a avea o însemnătate statistică.

S-a observat o diferență redusă, însă semnificativă, în ceea ce privește efectele adverse și incidența acestora mai mare în rândul pacienților care au primit antibiotice. Cele mai comune reacții adverse au fost: amețeli, vomă, diaree, cefalee și eczeme.

Cercetătorii atrag atenția că studii aprofundate sunt necesare pentru a determina efectele antibioticelor asupra pacienților vârstnici și vulnerabili cu multiple afecțiuni cronice, grup care nu a fost inclus în studiile actuale.

Se recomandă ca medicii, înainte de prescrierea antibioticelor pentru bronșită acută, să ia în considerare efectele adverse, costul acestor medicamente, dar și riscurile legate de numărul tot mai crescut al bacteriilor rezistente la antibiotice.

Sursa: Cochrane