Hiperuricemia prin supraproducţie primară are determinism genetic, iar hiperuricemia prin supraproducţie secundară apare în cursul unor boli: cardiovasculare, obezitate, insuficienţă renală, consum de alcool, diabet zaharat dezechilibrat, sindrom metabolic, boli hematologice limfo‑ şi mieloproliferative, anemie hemolitică, psoriazis (degradare celulară accentuată); datorită unor medicamente (diuretice); apare de asemenea prin aport alimentar excesiv în nucleoproteine: organe, extracte de carne (conserve), carne roşie, drojdie de bere, fructe de mare, anumiţi peşti (sardine, herring, mackerel, hamsii). Alimentele de origine vegetală cu conţinut înalt de purine (ciuperci, spanac, mazăre, fasole etc.) nu au dovedit o asociere cu riscul de gută.

Eliminările renale insuficiente de acid uric pot fi rezultatul unui defect renal.

Alte cauze: în inaniţie, cetoacidoză diabetică, ingestie masivă de alcool etc., stări în care creşterea valorilor de acid lactic interferează cu secreţia renală de acid uric; unele medicamente blochează secreţia tubulară de acid uric (diuretice, salicilaţi).

Acidul uric se formează ca produs rezidual rezultat din descompunerea acizilor nucleici (purine şi pirimidine) care se întâlnesc în toate celulele corpului şi din procesul de metabolizare a proteinelor din sânge.

Hiperuricemiile sunt definite prin valori ale acidului uric peste 7 mg/dl la bărbaţi sau 6 mg/dl la femei. Valorile normale sunt 5 mg% bărbaţi şi 4,5 mg% la femei.

Acidul uric se elimină în proporţie de 2/3 prin excreţie urinară şi de 1/3 pe cale digestivă, prin secreţii biliare, gastrice, intestinale, fiind descompus de bacteriile intestinului gros.

 Clinic, guta se manifestă prin accese artritice, recurente, iniţial cu localizare tipică la nivelul articulaţiei halucelui, apoi sunt afectate şi alte articulaţii (depunerea cristalelor de acid uric are loc la nivelul cartilajului, epifizei osoase, sinovialei, tecilor tendinoase, tegumentului); pot apărea nefropatie urică, urolitiază, depuneri tisulare periferice.

În evoluţia sa naturală guta trece prin 4 stadii: hiperuricemie asimptomatică, artrită acută gutoasă, perioada intercritică şi guta cronică tofacee (rară astăzi). Nefropatia urică şi litiaza urinară se pot asocia oricând în evoluţia bolii.

Medicii se confruntă în prezent cu forme complexe, la vârste avansate, cu multiple comorbidităţi (insuficienţă renală, hipertensiune, sindrom metabolic, diabet, insuficienţă cardiacă), forme refractare la tratamentele alopate obişnuite.

Perioada de hiperuricemie asimptomatică

Poate dura mult timp. Apariţia primului atac de gută/nefrolitiazei se corelează cu durata şi valoarea concentraţiei serice ridicate de acid uric. Cartilajul, epifiza, sinoviala, tecile tendinoase, dermul, interstiţiul renal sunt structuri bogate în proteoglicani, cu afinitate crescută pentru uratul sodic, deci cu o susceptibilitate mare de  a dezvolta tofi gutoşi.

Unii medici susţin începerea tratamentului din acest moment, mai ales dacă pacientul asociază şi alţi factori de risc ai aterosclerozei, comorbidităţi.

Studii recente arată că hiperuricemia este un factor de risc independent pentru ateroscleroza subclinică chiar şi la adulţii tineri. Studiile epidemiologice au demonstrat o asociere între hiperuricemie şi boala coronariană ischemică, valoarea crescută a acidului uric seric, indicator pentru stresul oxidativ şi disfuncţia endotelială, corelându-se nu numai cu ateroscleroza la nivel macrovascular, dar şi la nivel microvascular.

 

Gemoterapice cu efect uricozuric

Gemoterapicul de primă intenţie în hiperuricemie şi gută: Extractul din muguri de Frasin- diuretic, uricozuric, antiinflamator, hipocolesterolemiant, drenor articular, biliar şi renal.

Extractul din mlădiţe de Afin - uricozuric, diuretic, hipoglicemiant, reduce excesul de uree.

Extractul din muguri de Alun - uricozuric, antianemic, hipocolesterolemiant, anticoagulant uşor.

Extractul din mlădiţe de Ienupăr – puternic detoxifiant, antiinflamator, diuretic, depurativ, uricozuric, cu tropism pe ficat, rinichi, articulaţii (se administrează doar în afecţiuni renale cronice, IRC la debut, nu se administrează în afecţiuni renale acute).

Extractul din sevă de Mesteacăn – acţiune detoxifiantă, stimulează reacţiile catabolice cu eliminarea acidului uric, ureei, colesterolului.

Extractul din muguri de Plop – diminuează valorile acidului uric, acţiune pe arterele membrelor inferioare, antispastic vascular, restabileşte circulaţia colaterală şi combate tulburările trofice asociate.

Extractul din mlădiţe de Vâsc – remediu complex, drenor şi reactivator metabolic, reechilibrează diferite tulburări metabolice; diuretic, elimină ureea şi acidul uric; indicat de dr. Pitera în „reumatism cronic, gutos, cu dureri lacerante“.

Extractul din muguri de Ulm – important remediu de tranziţie; acţiunea principală este asupra ţesutului cutanat; diminuează acidul uric, ureea şi colesterolul.

 

Gemoterapice fără efect uricozuric, dar recomandate în gută (aceste gemoterapice se vor asocia unui remediu uricozuric):

Extractul din mlădiţe de Cimişir – antiinflamator, antisclerotic (acţiunea pe ţesutul fibros este lentă dar profundă), recomandat îndeosebi în forme de artrită cu dislipidemie şi tulburări minore de coagulare.

Extractul din mlădiţe de Caprifoi negru – organotropism pe ficat, splină, aparat respirator, sistem articular, sistem nervos.

Extractul din muguri de Coacăz negru – antiinflamator, efect cortison-like, drenor, recomandat în puseele de gută.

Extractul din muguri de Fag – drenor renal în tulburări metabolice; de prescris când se asociază hipogamaglobulinemie postinfecţioasă, postlezională sau hipoalbuminemie.

Extractul din mlădiţe de Rozmarin – activator metabolic prin stimularea sistemului reticulo-endoplasmatic, detoxifiant şi hepatoregenerator de excepţie, are o acţiune globală trofică şi de stimulare generală a organismului.

Extractul din scoarţă de Salcie – acţiune antipiretică, antireumatică, „indicat în toate formele de artroze dureroase, care au compromis ligamentele şi articulaţiile interfalangiene şi metatarsofalangiene“ – dr Fernando Pitera.

 

Perioada de hiperuricemie asimptomatică  -  propuneri de scheme de tratament gemoterapic:

  • Extract din sevă de Mesteacăn, 2-3 ml de 2 ori pe zi, 1-3 luni (primăvara).

  • Extract din muguri de Frasin, 2-3 ml de 2 ori pe zi, 1-3 luni (după consum excesiv de proteine animale).

  • Extract din mlădiţe de Rozmarin, 2 ml de 2 ori pe zi, 1 lună (vara).

  • Extract din muguri de Alun, 2-3 ml de 2 ori pe zi, 1-3 luni (toamna).

Se pot face, de asemenea, diverse combinaţii individualizate pacientului.

Artrita acută gutoasă (atacul de gută)

Factori declanşatori: consumul excesiv de carne roşie şi alcool, traumatismele, înfometarea, deshidratarea, medicamente (allopurinol, aspirină, diuretice, antihipertensive, chimioterapie etc.), substanţe de contrast administrate intravenos, operaţii etc.

Debutul clinic este frecvent monoarticular, exploziv, în plină sănătate, mai ales noaptea.

Există şi forme pluriarticulare, în special la femei şi pacienţii vârstnici. Se vor administra frecvent (din oră în oră) gemoterapice cu efect antiinflamtor, uricozuric şi drenor, recomandate de medic. Se continuă cu un tratament periodic de întreţinere.

Perioada intercritică

Are durată variabilă. La pacienţii netrataţi frecvenţa, durata şi intensitatea evenimentelor acute sunt mai mari, mai ales dacă sunt asociate comorbidităţi.

Pot apărea afectări ale burselor sinoviale sau ale tendoanelor (tendonul lui Ahile).

Când recuperarea între crize nu mai este completă, se trece în faza de gută cronică.

În perioada intercritică – tratamentul gemoterapic se poate baza pe preparate din gama Polygemma, combinaţii cu puternic efect drenor, tonic şi regenerator pe principalele organe emonctorii ale organismului: Polygemma 14  (articulaţii), Polygemma 11 (ficat), Polygemma 12  (rinichi), Polygemma 15 (intestin).

Polygemma nr. 11 - Ficat

Se folosesc pentru detoxifiere hepatică gemoterapice cu rol de susţinere a funcţiei hepatice, pentru optimizarea procesului de detoxifiere  la acest nivel: extracte din muguri de Alun, Ienupăr  şi mlădiţe de Rozmarin.

Mod de administrare: adulţi câte 2 - 3 ml de 2 ori pe zi, dimineaţa şi la prânz, diluaţi în puţină apă, înainte de mese.

Polygemma nr. 12 - Rinichi

Pentru detoxifiere renală se folosesc gemoterapice cu rol diuretic şi de susţinere a funcţiei renale: extract din muguri de Frasin, extract din sevă de Mesteacăn, extract fitoterapic din frunze de Mesteacăn.

Mod de administrare: adulţi câte 2 ml de 2 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese.

Polygemma nr. 14 - Articulaţii

Pentru detoxifierea articulaţiilor se folosesc gemoterapice cu acţiune depurativă şi antiinflamatoare care ajută la creşterea mobilităţii şi la eliminarea acidului uric şi ureei, a căror depunere la nivel articular duce la rigidizarea lor: muguri de Frasin şi de Jneapăn, sevă de Mesteacăn şi scoarţă de Salcie.

Mod de administrare: adulţi  câte 2 ml de 2-3 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese, timp de două luni.

Polygemma nr. 15 - Intestin

Pentru detoxifiere la nivel intestinal se folosesc gemoterapice care reechilibrează flora intestinală, reglează funcţionalitatea şi motricitatea intestinală, reduc infecţiile şi inflamaţia de la nivelul intestinului subţire şi gros: mlădiţe de Merişor, muguri de Nuc şi de Stejar.

Mod de administrare: adulţi câte 2 ml de 2 ori pe zi, diluaţi în puţină apă, înainte de mese.

Se poate începe cu Polygemma articulaţii timp 2 luni. În continuare se face câte o cură, preferabil cu fiecare produs Polygemma detoxifiere, pentru a asigura o detoxifiere cât mai completă a organismului.

Se administrează câte un singur preparat Polygemma timp de 1-2 luni, la care, dacă este nevoie, se mai poate asocia un gemoterapic cu efect uricozuric sau din gama gemoterapicelor fără efect uricozuric dar recomandate în gută.

Perioada de gută cronică

Se manifestă cu dureri şi tumefacţii articulare persistente, depozite tisulare  de acid uric (tofi) localizate în structurile bogate în proteoglicani: intra‑ sau periarticular la nivelul coatelor, degetelor mâinilor şi picioarelor, urechilor.  Apare degenerarea cartilajului articular, proliferare sinovială, formare de panus, eroziuni marginale (diagnostic diferenţial cu poliartrita reumatoidă).

Afectarea renală este una dintre cele mai frecvente complicaţii: nefropatia interstiţială cu uraţi, lentă, progresivă; apar proteinurie, HTA, IRC; nefropatia  obstructivă cu acid uric apare prin precipitarea acidului uric în tubii renali, complicaţie IRA;  litiaza urică prin fomarea de calculi de acid uric, complicaţie colică renoureterală.

Tratamentul gemoterapic în această perioadă se individualizează de către medic cu preparatele menţionate.

În farmacie puteţi recomanda pacienţilor cu valori crescute ale acidului uric, care vă solicită sfatul, cure periodice de detoxifiere, asociate cu gemoterapicul de elecţie, extractul din muguri de Frasin. De asemenea, trebuie conştientizaţi factorii de risc pentru hiperuricemie şi gută: excesul ponderal şi obezitatea, hipertensiunea, consumul de alcool (în special berea, prin conţinutul crescut în guanozină, substanţă care ulterior este metabolizată în acid uric), anumite medicamente (diureticele), dieta bogată în carne. Dintre acestea, consumul de alcool este cel mai cunoscut factor de risc pentru gută, el crescând nivelul de acid uric, atât prin producţie crescută, cât şi printr-o eliminare scăzută.   n