Acest număr al revistei este dedicat celei de-a treia ediţii a Forumului Ginecol­ogia. ro, care are loc în 21-22 mai în Bucureşti şi care abordează multe şi variate subiecte de actualitate din specialitatea noastră. 
Problematica placentei aderente ocupă un loc din ce în ce mai pregnant în practica obstetricală, din cauza creşterii incidenţei acestei patologii consecutivă numărului ridicat de naşteri prin operaţie cezariană. Este important de subliniat necesitatea unei abordări pluridisciplinare a acestor cazuri, având în vedere riscurile majore pe care le impun. 
Totodată, uterul cicatriceal rămâne una dintre cele mai frecvente indicaţii de operaraţie cezariană în ţara noastră, naşterea spontană la aceste paciente fiind încă o opţiune delicată. 
În plus - consecinţă tot a trendului ascendent al naşterilor prin operaţie cezariană -, ne confruntăm cu patologia asociată defectelor de cicatrizare a tranşei de histerotomie, respectiv istmocelul, cu o incidenţă ce variază între 24% şi 84%. Deşi uneori asimptomatic, istmocelul poate conduce şi la complicaţii severe, mai ales în cazul sarcinilor ulterioare. 
În ceea ce priveşte patologia infecţioasă a sarcinii, tuberculoza pulmonară este o problemă majoră de sănătate publică, grevată de un indice ridicat de morbi-mortalitate, mai ales la pacientele gravide HIV-pozitive. Atât diagnosticul, cât şi tratamentul specific al tuberculozei în sarcină reprezintă o provocare care impune o colaborare strânsă obstetrician - infecţionist. 
Aflate frecvent în asociere, diabetul zaharat gestaţional, obezitatea şi hipertensiunea arterială gestaţională sunt trei entităţi patologice cu impact major asupra prognosticului neonatal, conducând frecvent la restricţie de creştere intrauterină, prematuritate şi suferinţă fetală. Investigaţiile atente pe parcursul sarcinii, monitorizarea fetală şi echipa perinatală reprezintă trepiedul obligatoriu pentru asigurarea unei adaptări eficiente a nou-născutului la viaţa extrauterină. 
Continuăm seria prezentărilor de cazuri clinice particulare, cu evidenţierea prognosticului neonatal în naşterea întârziată intenţionat (cu 50 de zile) a celui de-al doilea făt dintr-o sarcină gemelară dizigotică. 
Un alt subiect extrem de actual adus în discuţie este cel al mamelor-surogat, şi mai ales al carenţelor legislative asupra acestei probleme. În momentul de faţă, în România, această noţiune este incomplet reglementată de către autorităţile abilitate, deşi proiectul de lege a fost înaintat Guvernului încă din 2012. 
Veţi găsi în acest număr al revistei toate rezumatele lucrărilor prezentate în cadrul Forumului Ginecologia.ro. Suntem mândri că această manifestare ştiinţifică se bucură, şi în acest an, de o participare numeroasă a specialiştilor din Bucureşti (şi nu numai) şi sperăm ca şi ediţiile viitoare să fie întâmpinate cu acelaşi entuziasm.