Din spectrul variat al patologiilor care complică evoluția unei sarcini fac parte atât afecțiunile obstetricale specifice, cât și bolile rare care, adeseori, asociază o morbiditate materno-fetală semnificativă. În prima categorie se încadrează, indubitabil, preeclampsia, una dintre cele mai importante cauze de restricție de creștere intrauterină și deces perinatal, care afectează aproximativ 5-8% dintre gravide. Prezentăm în acest număr un review al literaturii de specialitate care cuprinde cele mai recente recomandări în screeningul, diagnosticul și prevenția acestei afecțiuni multisistemice a cărei etiopatogenie continuă să rămână un subiect în dezbatere.

Din cea de-a doua categorie am ales să prezentăm patru entități patologice, cu care nu ne confruntăm frecvent în practica medicală obstetricală curentă. Histiocitoza pulmonară cu celule Langerhans este o boală rară, care afectează cel mai frecvent adulții tineri (și, implicit, femeile de vârstă reproductivă), cu prognostic variabil și pentru care conduita în sarcină este dificilă din cauza numărului redus de cazuri raportate în literatură. De asemenea, prezentăm cazul unei paciente gravide diagnosticate cu miastenia gravis, formă generalizată, și particularitățile pe care acest diagnostic le impune asupra monitorizării sarcinii, a modului de naștere, a tipului de anestezie și a urmăririi în post-partum. Sindromul Mirror presupune coexistența hidropsului fetal și placentar, cu edemele materne generalizate; în cazul raportat, evoluția post-partum a pacientei s-a complicat cu instalarea sindromului HELLP, care a necesitat mijloace specifice de terapie intensivă. În plus, sunt expuse șase cazuri de paciente gravide diagnosticate citologic cu leziuni displazice cervicale care au beneficiat de terapie excizională și cerclaj cervical, discutându-se particularitatea conduitei terapeutice în contextul sarcinii. Tot în acest context, sunt expuse și corelațiile colposcopice cu examenul citologic al pacientelor cu leziuni displazice de grad scăzut (LSIL).

Cea mai importantă cauză de anovulație cronică și totodată una dintre principalele cauze de infertilitate rămâne sindromul ovarelor polichistice; este deosebit de importantă respectarea criteriilor de diagnostic pentru a putea ulterior stabili o conduită terapeutică adecvată.

Cu toate că uneori este un detaliu considerat minor, poziționarea pacientelor în timpul intervențiilor ginecologice necesită atenție și o colaborare eficientă între operator, anestezist și asistentă, în special din cauza complicațiilor (adeseori cu impact semnificativ) aferente. 

Pentru secțiunea de neonatologie, aducem în atenție una dintre cele mai importante complicații tardive ale prematurității: retinopatia de prematuritate, care este în continuare grevată de un potențial invalidant asupra nou-născutului (orbire). Totodată, asistăm la creșterea prevalenței tulburărilor de spectru autist, o categorie de afecțiuni care include autismul tipic, autismul atipic și sindromul Asperger și care reprezintă cele mai severe tulburări neuropsihiatrice ale copilăriei; datele epidemiologice, etiologia și istoria naturală ale acestor tulburări au devenit o preocupare pentru pediatri și specialiștii psihiatri. În final, prezentăm un studiu care a urmărit implementarea unui sistem de înregistrare și identificare automată a plânsetelor nou-născuților (pornind de la cele șase tipuri de plâns fiziologic raportate în literatură), care să permită o asociere automată cu nevoile fizice ale acestora. 

Nu în ultimul rând, luna septembrie a fost marcată de un eveniment științific deosebit: cel de-al XIV-lea Congres Național al Societății Române de Uroginecologie, care a avut loc în Eforie Nord, organizat impecabil de prof. dr. Elvira Brătilă, președinta societății. Tematica din acest an a cuprins: incontinența urinară, ecografia transperineală și chirurgia prolapsului cu „țesuturi native” versus meșe sintetice. Congresul s-a bucurat de participarea a peste 250  de specialiști din domeniile ginecologiei, urologiei și chirurgiei.

Cursul precongres „School of pelvic floor ultrasonography” a fost susținut de prof. dr. Giulio Santoro, directorul Școlii Italiene de Ecografie Perineală, și a abordat importanța evaluării ecografice la pacientele diagnosticate cu tulburări de statică pelviană (compartiment anterior, posterior, prolaps pelvian, afectarea sfincterului anal și a complexului levatorian după nașterea pe cale vaginală).

De asemenea, au fost organizate sesiuni de transmisii live din blocul operator, în cadrul cărora au participat ca invitați personalități cu preocupări în managementul acestor patologii complexe: prof. dr. Bernhard Liedl, prof. dr. Klaus Goeschen, prof. dr. Burghard Abendstein. Lucrările expuse au avut un grad ridicat de aplicabilitate clinică, bazându-se pe experiența operatorie a autorilor în practicarea tehnicilor moderne de cură chirurgicală a tulburărilor de statică pelviană, în concordanță cu abordarea din clinicile de profil internaționale.
Așa cum v-am obișnuit, ca în fiecare an, veți găsi în revistă publicate toate rezumatele lucrărilor înscrise la Congres.