„Dacă toţi cei care predau sau scriu despre medicină şi-ar dovedi spusele cu fapte, una peste alta mai puţine lucruri false se vor spune.”
De methodo medendi, Galenus din Pergam (129-216), probabil cel mai mare clinician al Antichităţii

Ghidurile curente recomandă şi RMN, pe lângă mamografie, în cazul femeilor cu un risc suplimentar de peste 20% de cancer mamar în cursul vieţii. Totuşi, pentru femeile cu istoric personal de cancer de sân, se recomandă doar mamografie anuală, iar dovezile sunt anecdotice în privinţa folosirii adecvate a RMN-ului în supravegherea cancerului de sân. Cu toate acestea, multe supravieţuitoare ale cancerului de sân sunt trimise la RMN. Cercetătorii au realizat un studiu observaţional pe mai mult de 2 milioane de episoade imagistice, folosind datele din registrele Breast Cancer Surveillance Consortium, pentru a evalua biopsiile (cu ac fin, trocar sau excizie chirurgicală) şi rezultatele (benign, benign cu risc crescut, carcinom ductal in situ sau invaziv) după screening mamografic sau RMN la femeile cu şi la cele fără istoric de cancer de sân.
La 90 de zile după imagistică, frecvenţa biopsiilor era de două ori mai mare la femeile cu istoric de cancer de sân cu RMN faţă de cele cu mamografie şi de cinci ori mai mare la femeile fără istoric de cancer de sân. Biopsiile după mamografie au descoperit mai multe carcinoame intraductale sau invazive (35%) decât cele de după RMN (20%) la femeile cu istoric de cancer de sân. La RMN s-au descoperit mai multe leziuni benigne cu risc crescut decât la mamografie, indiferent de istoricul de cancer de sân al femeii. La toate grupele de risc din baza de date, frecvenţa biopsiilor a fost de cinci ori mai mare după RMN decât după mamografie.
 
Galenus dice:

Aceste descoperiri sunt în concordanţă cu recomandarea de a nu trimite femeile de rutină la RMN pentru supravegherea cancerului de sân. RMN-ul se recomandă doar pentru femeile cu istoric familial de cancer de sân, mutaţii oncogenice ereditare, ţesut mamar foarte dens sau carcinom lobular in situ. Femeile trebuie avertizate că după RMN-ul de sân ar putea fi nevoie şi de ecografie şi biopsie, cu posibilitatea de leziune benignă. RMN-ul pentru screening este o recomandare raţională dacă femeia a mai avut un cancer de sân ocult mamografic. Entuziaştii investigaţiei RMN ar trebui să se gândească la rezultatele fals positive ale tehnicii înainte de a pune femeia pe drumul care o duce la biopsie şi îngrijorări inutile. Asta ca să nu spunem nimic de costuri!