FARINGOLOGIE
Tratamentul formaţiunilor chistice osoase maxilare
Treatment possibilities of maxillary bone cysts
Abstract
The treatment of maxillary bone cysts requires a surgical team including maxillo-facial surgeon, ENT surgeon and dentist. The authors describe the patterns of these lesions concerning the treatment options and diagnosis procedures. The patients were admitted at the ENT - maxillo facial surgery department of “Elias” University Emergency Hospital. Although this type of affliction is benign in nature, it can grow to an important size and can extend to nasal and sinus regions. The patients are analysed regarding surgical treatment options, imagistic investigations and follow-up.Keywords
maxillary cystsurgical treatmentRezumat
Tratamentul formaţiunilor chistice din sfera oaselor maxilare este chirurgical, în echipa mixtă, chirurg maxilo-facial, chirurg ORL şi medic dentist. Autorii descriu aspectul acestor entităţi din punctul de vedere al modalităţilor de investigaţie şi tratament al pacienţilor diagnosticaţi cu chisturi maxilare din secţia ORL-OMF a Spitalului Universitar de Urgenţă „Elias” Bucureşti. Deşi este o patologie benignă, uneori dimensiunile importante ale acestor formaţiuni au extensie în cavităţi anatomice (nazală, sinuzală), care duc la defecte osoase importante post-ablaţie. Formaţiunile chistice sunt analizate din punct de vedere imagistic, al modului de rezolvare chirurgical, cât şi al monitorizării pacienţilor.Cuvinte Cheie
chist maxilarcură chirurgicală
Introducere
Chistul ca entitate morfopatologică este o formațiune benignă, formată dintr-un sac epitelial ce conține o substanță fluidă sau semisolidă înconjurată de o capsulă de țesut conjunctiv. Există totuşi chisturi care nu au membrană epitelială, cum ar fi cavitatea osoasă idiopatică sau chistul anevrismal. Cauza principală de apariție este dată de procese infecțioase dentare, degenerări ale epiteliului sacului folicular ale dinților aflați în incluzie osoasă sau factori genetici (gena PTCH)(1). Membrana epitelială a chisturilor provine din structurile primare din perioada de odontogeneză şi care nu au involuat: resturile Malassez, resturile Serres sau epiteliul adamantin redus.
Tratamentul trebuie să fie multidisciplinar, frecvent preoperator este nevoie de tratamente endodontice ale dinților cu apexuri care protrud în formațiunea chistică. Tratamentul variază de la marsupializare, enucleare până la cură chirurgicală sau rezecții osoase. În funcție de tiparul histopatologic, rata de recidivă este mai mare sau mai mică. Monitorizarea pacienților, atât clinică, cât şi radiologică, trebuie să fie pe termen lung, în echipă multidisciplinară,.
Cel mai frecvent chist osos maxilar este cel radicular (peste 50% din totalul chisturilor), urmat de chistul dentiger şi keratochistul(2).
Chistul radicular este un chist inflamator şi reprezintă una din principalele cauze de tumefacție intraorală după procesele supurative odontogene. Formațiunile chistice deformează corticalele fără a le infiltra; astfel, inițial la palpare sunt dure, pentru ca apoi în evoluție să subțieze corticalele şi să determine aspectul tipic de „minge de ping-pong”, iar cele cu evoluție îndelungată sau agresivă devin chiar depresibile. De regulă, deformează corticala vestibulară şi mai rar pe cea linguală sau palatinală. În evoluție se pot suprainfecta pe cale odontogenă şi acesta este principalul motiv de prezentare a pacientului în cabinetul medical. Frecvent există o polilocalizare la nivelul oaselor maxilare ce sugerează un grad de susceptibilitate apariției acestor formațiuni din punct de vedere imunologic, cu o prezență crescută de celule plasmatice în interiorul acestor formațiuni(3).
Modalități de tratament
Marsupializarea reprezintă efectuarea unei incizii la nivelul formațiunii, drenarea conținutului, urmate de sutura marginilor formațiunii chistice la mucoasa orală. Astfel se creează o cavitate anexă.
Decompresia reprezintă crearea unui orificiu de drenaj la nivelul formațiunii chistice ce duce la decompresia intracavitară. Trebuie aplicat un tub de dren pe care se efectuează lavaje regulate pentru a preveni suprainfecția. Astfel, în timp, se observă scăderea volumetrică a formațiunii, rezultând un defect osos mai puțin extins după cura chirurgicală.
Cura chirurgicală, sau chistectomia, reprezintă ablația chirurgicală a formațiunii chistice, urmată de sutura margino-marginală a mucoase orale.
Rezecția osoasă este indicată pentru tipurile agresive, recidivante, cum este cazul keratochistului.
Keratochistul îmbracă două forme clinice: primordial - se dezvoltă în locul unui dinte, din degenerescența resturilor epiteliale Serres, şi dentiger - se dezvoltă din epiteliul adamantin redus peridentar. Clinic, afectează mai mult sexul masculin decât pe cel feminin şi frecvent se întâlneşte la mandibulă, în zona posterioară unghi-ram vertical(4).
Din punctul de vedere al simptomatologiei, corespunde tabloului clinic general al chisturilor osoase maxilare, mergând de la lipsa semnelor până la jenă dureroasă, tumefacție de regulă vestibulară, fistulizare intraorală, iar în fazele avansate, parestezii, odontalgii şi semne de afectare sinuzală. Au rată mare de recidivă, din cauza unei multitudini de factori:
prezența de microchisturi satelite ce nu sunt extirpate în procedurile simple de enucleare;
membrana este mai subțire decât la chisturile inflamatorii, ducând la extirpări incomplete;
la pacienții cu sindrom de carcinom bazocelular nevoid;
unii autori recomandă extirparea mucoasei orale acoperitoare în bloc cu chistul, sugerând că stratul bazal celular al mucoasei orale poate fi punctul de pornire pentru keratochist(5).









Cazuri clinice
Cazul IUn bărbat de 23 de ani este trimis în departamentul nostru cu un istoric de 6 luni de tumefacții episodice hemifaciale pe partea stângă. Nu există istoric de traumă, durere, parestezii sau limfadenopatie cervicală ipsilaterală. La examinarea extraorală nu se observă asimetrie facială, deschiderea gurii fiind în limite normale. Se remarcă o tumefacție fermă, nedureroasă, în fornixul vestibular stâng posterior în regiunea 25-27. Examenul radiologic panoramic arată o radiotransparență bine circumscrisă la nivelul crestei edentate 25-27 şi în regiunea sinusului maxilar stâng (figura 1-1 A). Dinții adiacenți sunt vitali. Diagnosticul este de chist inflamator rezidual.
Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală, prin tehnică Caldwell-Luc, cu conservarea unităților dentare adiacente (figura 1-2).
Cazul al II-lea
Un bărbat de 37 de ani este trimis în departamentul nostru de către medicul dentist cu un istoric de 3 săptămâni de tumefacții hemifaciale pe partea stângă. Nu există istoric de traumă, durere, parestezii sau limfadenopatie cervicală ipsilaterală. La examinarea extraorală se observă asimetrie facială, deschiderea gurii fiind în limite normale. Se remarcă o tumefacție fermă, nedureroasă, în fornixul vestibular stâng în regiunea 12-25. Examenul radiologic panoramic arată o radiotransparență bine circumscrisă la nivelul crestei alveolare 12-25 cu extensie în regiunea foselor nazale şi cu împingerea cavității sinusului maxilar stâng. Dinții adiacenți sunt necrozați. Diagnosticul este de chist inflamator radicular (figura 2-1).
Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală, potențată prin tehnica enucleării cu extracția unităților dentare adiacente (figura 2-2).
Cazul al III-lea
O femeie de 41 de ani este trimisă în departamentul nostru cu un istoric de 12 luni de tumefacții episodice hemifaciale pe partea dreaptă. Nu există istoric de traumă, durere, parestezii sau limfadenopatie cervicală ipsilaterală. La examinarea extraorală se observă asimetrie facială, deschiderea gurii fiind în limite normale. Se remarcă o tumefacție fermă, nedureroasă, în fornixul vestibular drept în regiunea 11-16 (figura 3-1B). Examenul radiologic panoramic şi CT-ul arată o radiotransparență bine circumscrisă la nivelul crestei alveolare 11-17 cu extensie în regiunea foselor nazale şi a sinusului maxilar drept (figura 3-1A). Dinții 12 şi 13 sunt devitali. Diagnosticul este de chist inflamator radicular.
Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie generală, prin tehnica Caldwell-Luc, cu extracția unităților dentare cauzale (figura 3-2). Controlul radiologic de 6 luni arată neoosteogeneză (figura 3-3).
Cazul al IV-lea
Un bărbat de 34 de ani este trimis în departamentul nostru cu un istoric de 4 luni de tumefacții episodice hemifaciale pe partea stângă. Nu există istoric de traumă, durere, parestezii sau limfadenopatie cervicală ipsilaterală. La examinarea extraorală se observă simetrie facială, deschiderea gurii fiind în limite normale. Se remarcă o tumefacție fermă, nedureroasă, în fornixul vestibular drept în regiunea 34-36. Examenul radiologic panoramic arată o radiotransparență bine delimitată la nivelul crestei alveolare 33-36 şi ştergerea conturului canalului mandibular stâng. Dinții 34-36 sunt devitali şi prezintă resorbție radiculară externă. Diagnosticul este de chist inflamator radicular (figura 4A).
Intervenția chirurgicală se realizează sub anestezie locală potențată prin tehnica enucleării, cu extracția unităților dentare cauzale (figura 4B).
Cazul al V-lea
Un bărbat de 47 de ani este trimis în departamentul nostru cu un istoric de 8 luni de tumefacții episodice hemifaciale pe partea stângă. Nu există istoric de traumă, durere sau limfadenopatie cervicală ipsilaterală. Pacientul acuză anestezia hemibuzei inferioare stângi. La examinarea extraorală se observă asimetrie facială, deschiderea gurii fiind în limite normale (figura 5-1 A). Se remarcă o tumefacție fermă, nedureroasă, în dreptul unghiului mandibular (figura 5-1 B). Examenul radiologic panoramic arată o radiotransparență bine delimitată multioculară la nivelul crestei unghiului mandibular şi al ramului vertical stâng, cu ştergerea conturului canalului mandibular stâng (figura 5-2A).
Diagnosticul preoperator este de keratochist primordial sau ameloblastom. Se decide intervenția chirurgicală de tip hemirezecție mandibulă fără dezarticulare şi aplicarea unei plăci de reconstrucție primară la nivelul defectului prin abord cervical (figura 5-2B). Examenul histopatologic relevă diagnosticul de keratochist primordial.
Concluzii
Din cauză dezvoltării predominant în interiorul medularei osoase sau a extensiei în sinusurile maxilare fără a afecta ostiumul, chisturile oaselor maxilare pot ajunge la dimensiuni remarcabile fără expresie clinică pentru pacienți. Radiografia panoramică, alături de secțiunile CT ajută echipa operatorie în planificarea riguroasă a intervenției, cu reducerea morbidităților postoperatorii pentru pacient. Cura chirurgicală rămâne soluția terapeutică de elecție în cazul chisturilor osoase ale oaselor maxilare.
Bibliografie
- Barreto DC, Bale AE, De Marco L, Gomez RS. Immunolocalization of PTCH protein in odontogenic cysts and tumors, J Dent Res. 2002 Nov; 81(11):757-60.
- Johnson NR, Gannon OM, Savage NW, Batstone MDJ. Frequency of odontogenic cysts and tumors: a systematic review, Investig Clin Dent. 2014 Feb; 5(1):9-14. doi:10.1111/jicd.12044. Epub 2013 Jun 14.
- Liapatas S, Nakou M, Rontogianni D. Inflammatory infiltrate of chronic periradicular lesions: an immunohistochemical study. Int Endod J. 2003 Jul; 36(7):464-71.
- Woolgar JA, Rippin JW, Taylor M, Browne RM. The basal cell naevus syndrome. Br J Hosp Med. 1987 Oct; 38(4):344–50.
- Stoelinga, Paul J.W. The Treatment of Odontogenic Keratocysts by Excision of the Overlying, Attached Mucosa, Enucleation, and Treatment of the Bony Defect With Carnoy Solution, Journal of Oral and Maxillofacial Surgery, Volume 63, Issue 11, 1662–6.
Articole din ediția curentă
ATLAS
Tumori de glandă parotidă
Vlad Petrescu Seceleanu, Vlad Sorin Ibric, Răducu Stănciulescu, Ileana Gabriela Gavrilă, Janina Becherescu, Loredana Mitran, Daniel Mirea
Formaţiunile tumorale parotidiene nu mai constituie în prezent o problemă pentru practicianul ORL-OMF, dar protocolul operator este, de fiecare dată, influenţat de particularităţile anatomice ale nervului facial şi de lo...
INTERDISCIPLINARE
Diagnosticul diferenţial al patologiilor selare şi paraselare – consideraţii anatomice și clinice
Mirela Diana Ilie, Corina Pitiu, Ciprian Enăchescu
Regiunea selară și cea paraselară pot fi afectate de o mare varietate de procese patologice, rezultând un număr de peste 70 de entități diferite. Deși cele mai frecvente sunt de departe adenoamele hip...
INTERDISCIPLINARE
Consideraţii clinice şi terapeutice în angina Ludwig
Andrei Ştefan Luca, Adriana Florescu
Scopul studiului este de a analiza aspectele clinice, biologice şi terapeutice, împreună cu evoluţia sub terapie în angina Ludwig şi factorii care au determinat apariţia acestei boli foarte severe. Studiul retrospectiv a fost efectuat pe un grup de cinci pacienţi adulţi cu angină Ludwig, internaţi în Spitalul...Articole din edițiile anterioare
FARINGOLOGIE
Diagnostic şi tratament în hemangioamele linguale
Daniela Vrînceanu, Bogdan Bănică, Andreea Marinescu, Bogdan Dorobăț
Vom prezenta cazul clinic al unei paciente de sex feminin, de 29 de ani, cu un hemangiom cavernos pelvilingual, diagnosticată clinic şi imagistic prin IRM cu contrast i.v. Am efectuat angiografia carotidiană bilaterală p...
RHINOLOGY
Fracturi orbitale. Abordare complexă şi particularităţi pediatrice
Vlad Petrescu Seceleanu, Loredana Mitran, Vlad Sorin Ibric, Radu Ştefan Dragason, Anisia Dragason
Fracturile orbitale sunt frecvente la pacienţii cu leziuni traumatice viscerocraniene. Mecanismele de producere cele mai frecvente sunt prin agresiune directă şi cele rezultate în urma accidentelor de motocicletă. Gra...
RINOLOGIE