EDITORIAL

Forumul „PRACTICA VETERINARĂ“, ediţia a II-a, 2018

Mario Codreanu

19 Aprilie 2018

Participarea numeroasă de la prima ediţie a Forumului “Practica Veterinară”, din aprilie 2017, şi interesul manifestat pentru acest eveniment au constituit un real motiv şi un imbold pentru organizarea în acest an a celei de-a doua ediţii a forumului, în zilele de 20 şi 21 aprilie, gazda aleasă fiind Facultatea de Medicină Veterinară din Bucureşti – alma mater a Şcolii Medicale Veterinare din România.

Interesul sporit pentru acest eveniment – care a reunit la ediţia anterioară peste 20 de speakeri/lectori de top din practica medicală veterinară românească şi, respectiv, din clinicile facultăţilor de medicină veterinară din România şi la care au participat peste 300 de medici veterinari, doctoranzi şi studenţi – a motivat organizatorii ca, în acest an, să lărgească aria de interes, cu un număr de 27 de invitaţi din domeniile clinice medicale veterinare, şi să includă şi două prezentări de carte, avându-i ca autori pe maestrul Dan Puric şi pe profesorul Radu Iftimovici.

Locul ales pentru acest eveniment este Aula Facultăţii de Medicină Veterinară din Bucureşti, care alături de Asociaţia Generală a Medicilor Veterinari din România au onoarea de a organiza un eve­ni­ment de o asemenea amploare.

În consonanţă cu titlul forumului – “Co­rel­aţii clinico-diagnostice şi terapeutice în practica veterinară” –, speakerii urmăresc, prin temele care vor fi tratate, identificarea şi op­timizarea abordării clinico-terapeutice şi de diagnostic în situaţiile-limită medicale, ce pot pune frecvent în dificultate medicul veterinar.

Revista Practica Veterinară.ro – mai con­­­sis­­­tentă şi mai bogată în informaţii de ac­­tua­­litate – vine să contribuie, prin ar­ti­co­­­le­le sale preponderent din domeniul ima­gis­­­ti­cii veterinare/bolilor interne şi din cel al chirurgiei/reproducţiei, la actualizarea in­for­maţiilor şi prezentarea de noutăţi din domeniul clinicii şi practicii medicale ve­­te­rinare.

Şi în acest an, Practica Veterinară.ro, publicată sub egida Asociaţiei Generale a Medicilor Veterinari din România, reuneşte în comitetul editorial personalităţi de marcă ale profesiei medicale veterinare din România, pe deplin legitime să aducă şi să menţină la un nivel informaţional competitiv un astfel de format publicistic, indexat E.B.S.C.O. (în Academic Search Ultimate & One Belt, One Road Reference Source).

Pe aceste coordonate, demersurile edi­to­riale au avut ca principal obiectiv extin­de­rea ariei de acoperire, prin abordarea unor subiecte menite a constitui o provo­ca­re şi a aduce un plus de informaţie în arii de nişă, cu elemente din portofoliul de expertiză al autorilor.

Programele de dezvoltare profesională con­tinuă, existente la nivel naţional, se re­con­figurează continuu şi din mers, în sen­sul implementării protocoalelor de abor­dare clinico-terapeutică în clinica ani­malelor de companie şi a animalelor de rentă.

Consider că accesibilitatea informaţiilor din specialităţile abordate vin în întâmpi­narea aşteptărilor din ce în ce mai mari ale proprietarilor/deţinătorilor de animale de companie şi de rentă, care de multe ori exced posibilităţile praxisului din ţara noastră.

Articole din ediția curentă

MEDICINĂ INTERNĂ

Diagnosticul şi conduita terapeutică în sindromul ulcerului gastric la calul de sport

Mircea Mircean
Interesul pentru studiul sindromului ulcerului gastric la cal rezidă atât din impactul lui negativ asupra performanţelor sportive, cât şi din dificultăţile reale în stabilirea diag­nos­ti­cului. În funcţie de localizarea leziunilor, în cadrul sindromului ul­ce­rului gastric sunt cunoscute două entităţi distin...
ONCOLOGIE - CITOPATOLOGIE

Aspecte clinice ale bolii tumorale la psitacine

Laurențiu Tudor
Ordinul Psittaciformes încadrează taxonomic familiile: Loriide (papagali Lori sau falşii peruşi), Cacaduidae (pa­pa­ga­lii cu creastă şi peruşii-nimfă) şi Psittacidae (papagali şi peruşi adevăraţi). Dorinţa tot mai accentuată de a obţine exemplare cu penaj şi în special cu o cromatică spectaculoasă a însem­na...
REPRODUCŢIE

Însămânţarea artificială la câine – tehnici şi probleme asociate

Violeta Igna
Exigenţele proprietarilor de câini în domeniul reproducerii asistate au înregistrat o creştere continuă în ultima perioadă. Astfel, însămânţarea artificială la câine a devenit o solicitare uzuală în clinicile veterinare. Cunoştinţele medicului veterinar referitoare la fiziologia şi patologia reproducerii, aso...
Articole din edițiile anterioare

MEDICINA INTERNĂ

Coordonate clinice şi de diagnostic în sindromul Cushing la câine

Mara‑Cătălina Buscă, Mario Codreanu
Etiologic, sindromul Cushing poate fi clasificat în două forme principale, cea hipofizo-dependentă, provocată de tumori la nivelul glandei pituitare (adenoame sau adenocarcinoame), şi cea nonhipofizo-dependentă, care poa...
EDITORIAL

Noi abordări în managementul sănătăţii ecvinelor

Mario Codreanu
De-a lungul ultimelor decenii, domeniul sănătăţii ecvinelor a cunoscut o evoluţie semnificativă, alimentată de progresele ştiinţifice, tehnologice şi de o înţelegere tot mai profundă a nevoilor specifice ale cailor în raport cu orientările şi tendinţele actuale din România....
PROFILAXIE

Infecţia cu Mycoplasma bovis – diagnostic, tratament şi control

Mihai‑Alexandru Pitran, Alexandru Duţulescu, Maria-Alexandra Jalbă (Pitran), Mario Codreanu
Mycoplasma bovis este un agent patogen major, dar adesea trecut cu vederea, care cauzează boli respiratorii, mastită şi artrită la bovine. ...