Revista

The Romanian Journal of Nutrition

The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.

Caută număr

EDIȚIA 3 (3)/2024

Articole
EDITORIAL

Dragi cititori,

Monica Tarcea
În acest număr avem articole dedicate cu predilecţie terapiei medicale nutriţionale care ţinteşte statusul inflamator al organismului, evidenţiat prin boala oncologică şi obezitate....
CASE REPORT

Impactul nutriţiei în recuperarea post-duodenopancreatectomie la un pacient cu neoplasm de pancreas cefalic şi corporeo-caudal – studiu de caz

Sorina-Mădălina Boariu, Ana‑Maria Scutariu, Valentina Anton, Delia Reurean‑Pintilei
Cancerul pancreatic este o patologie dificil de tratat, caracterizată printr-una dintre cele mai ridicate rate de mortalitate dint...
REVIEW

Managementul obezităţii genetice cu dieta mediteraneeană

Dalma Máté
Supraponderalitatea este unul dintre cele mai semnificative riscuri ale zilelor noastre. Bolile cronice asociate cu supraponderalitatea reprezintă o parte semnificativă a numărului de boli şi decese....
CASE REPORT

Efectul dietei, al antrenamentului fizic asistat şi al remodelării corporale asupra pierderii în greutate – studiu de caz

Raluca Maior, Florina Daniela Ruţă
Restricţia aportului energetic şi procentajul echilibrat al macronutrienţilor din dietă rămân strategia de bază în managementul obezităţii, iar activitatea fizică oferă beneficii suplimentare în dimin...
REVIEW

Alimente recomandate în prevenirea cancerului colorectal

Ioana-Ştefania Şerban
Cancerul colorectal este al treilea cel mai frecvent cancer diagnosticat atât la bărbaţi, cât şi la femei. ...
EXPERIMENTAL

siRNA inhibition of kinase-associated phosphatase (Kap) expression induces M-phase stimulation in NIH/3T3 cells

Mihai D. Niculescu
Gena inhibitorului kinazei dependente de ciclină (CDKN3) codifică fosfataza asociată kinazei (KAP), care defosforilează kinazele dependente de ciclină CDK1, CDK2 şi CDK3. ...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF

Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România REDACTOR-ŞEF ADJUNCT

Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE

Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România MEMBRI DE ONOARE

Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Mihai NICULESCU, Preşedinte SSN, membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrigenetics (ISNN), North Carolina, SUA
Prof. univ. dr. Maria NIŢESCU, UMF “Carol Davila” Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş şi Preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Conf. univ. dr. Aurelian BIDULESCU, MD, PhD, Departmentul de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul Indiana University School of Public Health Bloomington, Indiana, USA
Dr. Daniel LUPU, MD, PhD, director de dezvoltare şi cercetare în domeniul nutriţiei şi secvenţierii metagenomicii Next Generation Sequencing, din cadrul companiei Karius, Carolina de Nord, USA
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA COMITET EDITORIAL

Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dr. Daniela CÂRNAŢU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician Cătălina LAR, membru fondator SSN
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
ISSN 3045-1655

ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.

În anul 2024, jurnalul a apărut sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. Începând cu anul 2025, revista apare sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.
The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.