Revista

The Romanian Journal of Nutrition

The Romanian Journal of Nutrition

Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL, sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.

Caută număr

EDIȚIA 4 (4)/2024

Articole
EDITORIAL

Diversitate, multidisciplinaritate, complementaritate – posibila cheie a succesului!

Remus Sebastian Şipoş
România trece printr-o perioadă care dovedeşte o maturizare deficitară a societăţii civile. Această imaturitate este o expresie a imaturităţii sectoriale dovedite în multiple domenii de activitate....
CASE REPORT

Intervenţie nutriţională de scădere în greutate în fază prechirurgicală – studiu de caz

Ana-Maria Damian
Acest studiu de caz raportează evoluţia nutriţională a unei paciente de 72 de ani, prezentă la cabinetul de nutriţie-dietetică pentru scăderea în greutate în fază prechirurgicală, conform unui diagnostic de eventraţie me...
REVIEW

Utilizarea realităţii virtuale în explorarea interacţiunii dintre sistemul nervos autonom şi comportamentul alimentar indus de stres

Cristiana‑Amalia Oniţa, Diana Petrescu-Miron, Mihaela Rădeanu, Daniela‑Viorelia Matei, Veronica Mocanu
Cunoaşterea factorilor ce influenţează aportul alimentar este crucială pentru o bună înţelegere a echilibrului energetic şi obezit...
ORIGINAL ARTICLE

Provocările specialiştilor în identificarea consumatorilor de alcool – studiu la profesioniştii din domeniul transporturilor rutiere

Ştefania-Diana Nilca
Obligativitatea evaluării medicale şi psihologice a unei întregi categorii profesionale (cum este domeniul transporturilor), conform Ordinului 1151/2021, permite screeningul unei populaţii numeroase ş...
ORIGINAL ARTICLE

The impact of combining nutritional counseling with Cardio Tennis on weight loss and body composition in amateur athletes

Paula Oniţă
Nu au fost realizate multe cercetări pentru a studia eficienţa combinaţiei de consiliere nutriţională împreună cu Cardio Tennis în sprijinirea măsurilor de control al greutăţii....
REVIEW

Influenţa dietei asupra markerilor sanguini din tiroidita autoimună

Elena-Andreea Pop
Printre determinanţii implicaţi în dezvoltarea tiroiditei autoimune Hashimoto (TH) se numără factorii genetici şi epigenetici, intoleranţele alimentare, agenţii patogeni bacterieni şi virali, substanţele chimice, permeabilitatea crescută a barierei intestinale şi contaminanţii din mediu. ...
REVIEW

Beneficiile pâinii cu maia

Ioana-Ştefania Şerban, Irina Mihaela Matran
În ultimul timp, interesul cercetătorilor şi atenţia consumatorilor faţă de fermentarea aluaturilor în fabricarea pâinii şi a produselor de patiserie (de exemplu, cozonac, croissant, biscuiţi) au crescut. ...
ORIGINAL ARTICLE

Importanţa indicilor de risc nutriţionali asupra evoluţiei pacientului cu sindrom coronarian acut

Maria Czinege
Indicele nutriţional prognostic (PNI) reflectă starea imunonutriţională a pacienţilor. Datorită acestui fapt, ne-am propus urmărirea evoluţiei pacienţilor cu sindrom coronarian acut la şase luni, luân...
Board Editorial
REDACTOR-ŞEF
Şef lucrări dr. Remus ŞIPOŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

REDACTOR-ŞEF ADJUNCT
Prof. univ. dr. Monica TARCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

SECRETAR GENERAL DE REDACŢIE
Dietetician drd. George VRAPCEA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România

MEMBRI DE ONOARE
Prof. univ. dr. Oana MĂRGINEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Daniela MUNTEAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Prof. univ. dr. Ovidiu Simion COTOI, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Dr. Mihai NICULESCU, Preşedinte SSN, membru al comitetului de conducere al International Society for Nutrigenomics and Nutrigenetics (ISNN), North Carolina, SUA
Prof. univ. dr. Maria NIŢESCU, UMF “Carol Davila” Bucureşti, România
Prof. univ. dr. Mihai COVAŞĂ, Decan Facultatea de Medicină şi Ştiinţe Biologice din cadrul Universităţii „Ştefan cel Mare“ din Suceava, România şi Conf. univ. dr. la Pennsylvania State University, USA
Prof. univ. ing. dr. Dan VODNAR, USAMV Cluj-Napoca, România
Prof. univ. dr. Lorena FILIP, UMF „Iuliu Haţieganu”, Cluj-Napoca, România
Conf. univ. dietetician Florina RUŢA, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş şi Preşedinte Colegiul Dieteticienilor din România
Conf. univ. dr. Florin BUICU, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Conf. univ. dr. Salomeia PUTNOKY, UMF „Victor Babeş”, Timişoara, România
Conf. univ. dr. Vladimir POROCH, UMF „Grigore T. Popa”, Iaşi, România
Conf. univ. dr. Aurelian BIDULESCU, MD, PhD, Departmentul de Epidemiologie şi Biostatistică din cadrul Indiana University School of Public Health Bloomington, Indiana, USA
Dr. Daniel LUPU, MD, PhD, director de dezvoltare şi cercetare în domeniul nutriţiei şi secvenţierii metagenomicii Next Generation Sequencing, din cadrul companiei Karius, Carolina de Nord, USA
Senior RD Sylvia E. KLINGER, DBA, MS, RDN, CPT, Hispanic Food Communications Organization, Chicago, USA

COMITET EDITORIAL
Şef lucrări dietetician Victoria NYULAS, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dietetician Roxana MARTIN-HADMAŞ, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări ing. dr. Irina MATRAN, UMFST „George Emil Palade”, Târgu Mureş, România
Şef lucrări dr. Daniela CÂRNAŢU, Universitatea de Vest “Vasile Goldiş” din România
Dr. Delia REUREAN-PINTILEI, Clinica de Nutriţie din Iaşi, membru al Comisiei de specialitate în Diabet zaharat, nutriţie şi boli metabolice din Ministerul Sănătăţii
Dietetician Cătălina LAR, membru fondator SSN
Dietetician Sebastian CĂTANĂ, membru Consiliul Naţional al Colegiului Dieteticienilor din România
Dietetician Paula Parascheva MONOR, preşedinte Colegiul Teritorial al Dieteticienilor din judeţul Suceava
ISSN 3045-1655

ISSN-L 3045 - 1655
Crossref-DOI: 10.26416/JourNutri
Din anul 2024, revista The Romanian Journal of Nutrition este indexată în EBSCO Academic Search & One Belt, One Road Reference Source.


Revista The Romanian Journal of Nutrition apare sub această denumire începând cu numărul 1/2024. În primul an de apariţie (2023), titlul revistei a fost Dietetician.ro. Revista The Romanian Journal of Nutrition apare doar în format DIGITAL.

În anul 2024, jurnalul a apărut sub egida Societăţii de Ştiinţe în Nutriţie şi Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş. Începând cu anul 2025, revista apare sub egida Asociaţiei Medicilor Medicină Generală – Medici de Familie Mureş și Asociației Profesioniștilor din Domeniul Sanitar.

Pentru anul 2025, revista „The Romanian Journal of Nutrition” este acreditată de Colegiul Medicilor din România cu 10 credite EMC (Grupa B+), conform adresei de acreditare nr. 11750/14.01.2025.
The Romanian Journal of Nutrition se adresează medicilor nutriţionişti şi de boli metabolice, medicilor de familie, dieteticienilor, precum şi tuturor celorlaţi specialişti din sănătate, în contextul creşterii frecvenţei bolilor asociate alimentaţiei, obezităţii, modificării calităţii alimentului şi a stilului de viaţă.
Revista The Romanian Journal of Nutrition este publicată în limbile română şi engleză.