Dragi colegi şi prieteni,

În pragul celui de-al IV-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Alergologie şi Imunologie Clinică, „Noi direcţii în Alergologie – abordare interdisciplinară”, organizat la Sinaia, în perioada 16-18 mai 2019, vă întâmpinăm cu numărul 2 din acest an al revistei Alergologia.

În urmă cu aproximativ doi ani, Societatea Română de Alergologie şi Imunologie Clinică (SRAIC) mergea „mai departe” cu un nou preşedinte şi o nouă echipă, cu dorinţa  unei schimbări şi cu speranţa de „mai bine”, şi „nu putem să nu avem o revistă dacă vrem să fim o societate ştiinţifică puternică şi competitivă”, după cum afirma doamna conf. dr. Roxana Bumbăcea, preşedinte SRAIC şi redactor-şef, în editorialul din numărul inaugural al acestei reviste. Numeroase evenimente au fost organizate în ­aceşti doi ani, evenimente care au contribuit şi ele la transformarea SRAIC într-o societate ştiinţifică puternică şi vizibilă. Ne amintim de Simpozionul de Alergii Medicamentoase, organizat în noiembrie 2017, de Conferinţa Naţională a SRAIC, din mai 2018, cu numeroşi invitaţi internaţionali, de Simpozionul de Alergii Alimentare din noiembrie 2018 şi de Conferinţa Naţională Interdisciplinară de Alergologie şi Pneumologie, în colaborare cu Societatea Română de Pneumologie, organizată în februarie 2018 şi în 2019, toate aceste evenimente bucurându-se de un real succes în rândul participanţilor. De asemenea, SRAIC s-a alăturat în fiecare an Organizaţiei Mondiale de Alergologie (World Allergy Organization; WAO) în celebrarea Săptămânii Mondiale a Alergiilor.

Aveţi în faţa dumneavoastră un număr aparte, care include, într-o secţiune special dedicată, rezumatele lucrărilor prezentate la congres.

Primul articol este dedicat celei de a II-a Conferinţe  Naţionale Interdisciplinare de Alergologie şi Pneumologie. Domnul prof. dr. Florin-Dan Popescu prezintă un articol-relatare a activităţilor de social media în cadrul acestei conferinţe, activităţi care au accelerat difuzarea informaţiilor prezentate la acest eveniment.

Rubrica Referate generale este deschisă de articolul doamnei dr. Selda Ali şi colab., centrat pe opţiunile terapeutice existente în prezent şi pe recomandările în vigoare ale ghidurilor europene şi americane. 

Rubrica Specialistului cuprinde articolul doamnei dr. Gavriela M. Feketea şi colab., care aduc în atenţia cititorilor deficienţa vitaminei D şi wheezingul recurent la copii, cu studii relativ recente arătând un efect benefic al administrării vitaminei D la copiii cu infecţie respiratorie virală şi deficienţă severă de vitamină D. 

Revista este încheiată de traducerea din comunicatul postat de WAO cu ocazia celebrării Săptămânii Mondiale a Alergiilor din acest an, cu tema „Problema globală a alergiilor alimentare”, prin amabilitatea doamnei dr. Elena Cristina Bălă şi a doamnei dr. Larisa Ştefănescu, care au realizat traducerea.

Avem speranţa că şi articolele din acest număr vă vor fi de un real folos în practica zilnică. Vă aşteptăm cu mare drag la congres.