LUSDUNA

Indicații terapeutice: 

Tratamentul diabetului zaharat la adulți, adolescenți și copii cu vârsta de 2 ani și peste. Lusduna conține insulină glargin, un analog al insulinei, și are durată de acțiune prelungită. Lusduna trebuie administrat o dată pe zi, oricând în timpul zilei, însă la aceeași oră în fiecare zi.

Mecanism de acțiune

Insulina glargin este un analog de insulină umană conceput pentru a avea solubilitate mică la pH neutru. Este complet solubilă la pH-ul acid al soluției injectabile de Lusduna (pH 4). După injectarea în țesutul subcutanat, soluția acidă este neutralizată, ducând la formarea de microprecipitate, din care mici cantități de insulină glargin sunt eliberate continuu, asigurând o curbă concentrație/timp aplatizată, fără vârfuri, previzibilă și o durată prelungită de acțiune.
Insulina glargin este metabolizată în doi metaboliți activi, M1 și M2. 
Legarea de receptorul insulinei: studiile in vitro arată că afinitatea insulinei glargin și a metaboliților săi, M1 și M2, pentru receptorul uman pentru insulină este similară cu cea a insulinei umane. Legarea de receptorul IGF-1: afinitatea insulinei glargin pentru receptorul uman IGF-1 este de aproximativ 5 până la 8 ori mai mare decât cea a insulinei umane (dar aproximativ de 70 până la 80 de ori mai mică decât cea a IGF-1), în timp ce M1 și M2 se leagă de receptorul IGF-1 cu o afinitate ușor mai redusă comparativ cu insulina umană.
Concentrația totală a insulinei cu efect terapeutic (insulina glargin și metaboliții săi), determinată la pacienții cu diabet zaharat de tip 1, a fost mult mai mică decât cea necesară pentru a ocupa receptorul IGF-1 la jumătate din potențialul maxim și pentru a activa consecutiv calea mitogenic-proliferativă inițiată de receptorul IGF-1. Concentrațiile fiziologice ale IGF-1 endogen pot activa calea mitogenic-proliferativă; cu toate acestea, concentrațiile cu efect terapeutic determinate în timpul tratamentului cu insulină, inclusiv în tratamentul cu Lusduna, sunt considerabil mai mici decât concentrațiile cu efect farmacologic necesare pentru a activa calea IGF-1.
Produsul este un medicament biosimilar și a fost autorizat prin procedura centralizată de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). Medicamentul original este Lantus, de la Sanofi-Aventis Deutschland GmbH, și a fost autorizat prima dată în UE în 2000. CHMP (Comitetul pentru medicamente de uz uman), pe baza evaluării calității, siguranței și eficacității din datele prezentate, consideră că produsul Lusduna prezintă un raport beneficiu-risc pozitiv și de aceea recomandă eliberarea autorizației de punere pe piață. Ca urmare a deciziei Comisiei Europene, autorizația de punere pe piață este validă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.

SULIQUA

Suliqua este disponibil sub formă de două stilouri injectoare (penuri), care oferă diferite opțiuni de administrare, adică stiloul injector (penul) Suliqua (10-40), respectiv stiloul injector (penul) Suliqua (30-60). Diferențierea între concentrațiile stilourilor injectoare (penurilor) se bazează pe intervalul de doze al stiloului injector (penului).

Indicații terapeutice

Suliqua este indicat la adulți, în asociere cu metformină, pentru tratamentul diabetului zaharat de tip 2, pentru a îmbunătăți controlul glicemic atunci când acesta nu a fost obținut cu metformina administrată în monoterapie sau cu metformina administrată în asociere cu un alt medicament antidiabetic oral sau cu insulină bazală.

Mecanism de acțiune

Suliqua este o combinație de două substanțe active, cu mecanisme de acțiune complementare, pentru îmbunătățirea controlului glicemic: insulină glargin, un analog de insulină bazală (care acționează, în principal, asupra glicemiei în condiții de repaus alimentar) și lixisenatidă, un agonist al receptorilor GLP-1 (care acționează, în principal, asupra glicemiei post-prandiale).
Insulina glargin
Acțiunea principală a insulinei, inclusiv a insulinei glargin, este reglarea metabolismului glucozei. Insulina și analogii acesteia scad glicemia prin stimularea captării periferice a glucozei, în special de către mușchii scheletici și țesutul adipos, și prin inhibarea producției hepatice de glucoză. Insulina inhibă lipoliza și proteoliza și crește sinteza de proteine.
Lixisenatida
Lixisenatida este un agonist al receptorului peptidului-1 asemănător glucagonului (GLP-1). Receptorul GLP-1 este ținta GLP-1 nativ, un hormon endogen din clasa incretinelor, care potențează secreția de insulină dependentă de glucoză din celulele beta-pancreatice și inhibă glucagonul din celulele alfa-pancreatice. Lixisenatida stimulează secreția de insulină atunci când glicemia este crescută, dar nu și în cazul normoglicemiei, ceea ce limitează riscul de hipoglicemie. În paralel, secreția de glucagon este suprimată. În cazul apariției hipoglicemiei, mecanismul de compensare prin secreția de glucagon este păstrat. O injecție post-prandială de lixisenatidă încetinește, de asemenea, golirea gastrică, scăzând astfel viteza cu care glucoza derivată din alimentele ingerate este absorbită și apare în circulație.
Produsul este o combinație nouă de două substanțe active și a fost autorizat prin procedura centralizată de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). CHMP (Comitetul pentru medicamente de uz uman), pe baza evaluării calității, siguranței și eficacității din datele prezentate, consideră că produsul Suliqua prezintă un raport beneficiu-risc pozitiv și de aceea recomandă eliberarea autorizației de punere pe piață. Ca urmare a deciziei Comisiei Europene, autorizația de punere pe piață este validă pe întreg teritoriul Uniunii Europene. Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate.

FIASP

Indicații terapeutice: 

Tratamentul diabetului zaharat la adulți. Fiasp este o insulină prandială pentru administrare subcutanată cu cel mult 2 minute înainte de începerea mesei, cu posibilitatea administrării în primele 20 de minute după începerea mesei. Fiasp este o formulare de insulină aspart prandială în care adăugarea de nicotinamidă (vitamina B3) determină o absorbție inițială mai rapidă de insulină comparativ cu NovoRapid.

Mecanism de acțiune

Fiasp este o formulare de insulină aspart cu acțiune rapidă. Activitatea principală a Fiasp este reglarea metabolismului glucozei. Insulina, inclusiv insulina aspart, ingredientul activ din Fiasp, își exercită acțiunea specifică prin legarea la receptorii de insulină. Insulina legată de receptori scade glicemia prin facilitarea absorbției celulare a glucozei în mușchii scheletici și țesutul adipos și prin inhibarea eliberării de glucoză din ficat. Insulina inhibă lipoliza în adipocite, inhibă proteoliza și stimulează sinteza de proteine.
Produsul conține o formulare nouă de insulină aspart și a fost autorizat prin procedura centralizată de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). CHMP (Comitetul pentru medicamente de uz uman), pe baza evaluării calității, siguranței și eficacității din datele prezentate, consideră că produsul Fiasp prezintă un raport beneficiu-risc pozitiv și de aceea recomandă eliberarea autorizației de punere pe piață. Ca urmare a deciziei Comisiei Europene, autorizația de punere pe piață este validă pe întreg teritoriul Uniunii Europene.
Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate.

XELJANZ

Indicații terapeutice: 

XELJANZ în asociere cu metotrexat (MTX) este indicat în tratamentul artritei reumatoide (AR) active, moderată până la severă, la pacienții adulți care au răspuns inadecvat la sau care nu tolerează unul sau mai multe medicamente antireumatice modificatoare ale bolii.
XELJANZ poate fi administrat ca monoterapie în caz de intoleranță la MTX sau atunci când tratamentul cu MTX nu este adecvat.

Mecanism de acțiune

Tofacitinib este un inhibitor puternic și selectiv al familiei JAK. În teste enzimatice, tofacitinib inhibă JAK1, JAK2, JAK3 și într-o măsură mai mică TyK2. Pe de altă parte, tofacitinib are un grad mare de selectivitate împotriva altor kinaze ale genomului uman. În celulele umane, tofacitinibul inhibă preferențial semnalizarea prin receptorii heterodimerici ai citokinelor care asociază cu JAK3 și/sau JAK1 cu selectivitate funcțională față de receptorii citokinelor care semnalizează prin intermediul perechilor de JAK2. Inhibarea JAK1 și JAK3 de către tofacitinib atenuează semnalizarea interleukinelor (IL-2, -4, -6, -7, -9, -15, -21) și interferonilor tip I și tip II, ceea ce duce la modularea răspunsului imun și inflamator. 
Produsul conține o entitate chimică nouă și a fost autorizat prin procedura centralizată de către EMA (Agenția Europeană a Medicamentului). CHMP (Comitetul pentru medicamente de uz uman), pe baza evaluării calității, siguranței și eficacității din datele prezentate, consideră că produsul Xeljanz prezintă un raport beneficiu-risc pozitiv și de aceea recomandă eliberarea autorizației de punere pe piață. Acest medicament face obiectul unei monitorizări suplimentare. Acest lucru va permite identificarea rapidă de noi informații referitoare la siguranță. Profesioniștii din domeniul sănătății sunt rugați să raporteze orice reacții adverse suspectate.