În multe dintre articolele pe care le-am scris despre organismul omenesc am amintit legăturile care există între diferitele sale părţi componente. Aceste legături au fost observate din vremuri străvechi, de mulţi dintre înţelepţii lumii, precum chinezii, indienii sau chiar tămăduitorii daci.

Există legături evidente între vederea noastră – între ochi şi abilitatea lor de percepţie vizuală – şi ficat, ca organ-cheie al tractului digestiv.

Buna funcţionare a ficatului, un adevărat filtru în calea toxinelor care ne invadează continuu corpul, se reflectă adesea în buna funcţionare a văzului.

Sunt foarte intrigată de creşterea numărului de purtători de ochelari. Magazinele de optică medicală s-au înmulţit extraordinar şi mereu aud de oameni care-şi schimbă ochelarii mai frecvent decât pantofii, întrucât vederea lor se înrăutăţeşte de-a lungul timpului.

Sunt intrigată de creşterea numărului de probleme de vedere la copiii mici, chiar şi la cei care nu au apucat prea mult să stea cu ochii în ecranele televizoarelor, ale monitoarelor calculatoarelor sau ale telefoanelor mobile.

Multe dintre problemele lumii moderne sunt legate între ele.

La fel cum există conexiunea între vedere şi funcţionarea ficatului, am observat conexiunea între dificultatea de concepere a copiilor (şi procedurile intensive, pline de substanţe chimice ale fertilizărilor artificiale) şi starea ficatului copiilor născuţi după astfel de proceduri. Precum şi vederea/viziunea acestor copii.

Cu cât oamenii forţează mai mult evoluţia lucrurilor aşa cum doresc ei, cu atât apar fel şi fel de repercusiuni şi reacţii neplăcute neaşteptate.

Forţarea plantelor în cadrul agriculturii intensive (prin folosirea prea multor substanţe chimice şi a prea multor manipulări genetice) a transformat alimentaţia modernă într-o colecţie masivă de substanţe considerate ciudate de corpul nostru.

De mult timp, celulele şi corpurile noastre nu mai primesc mâncare şi nutrienţi, ci calorii, vitamine şi minerale.

Forţăm corpul omenesc să folosească drept combustibil ceva ce nu îşi doreşte.

Forţăm şi animalele să crească mai repede decât sunt proiectate, genetic, de Creatorul lumii în care trăim şi reuşim să obţinem aşa-zise alimente proteice greu de prelucrat de tubul nostru digestiv.

Organul cel mai nefericit al tubului digestiv uman este ficatul. Pentru că el este implicat în recunoaşterea substanţelor de care corpul are nevoie pentru supravieţuire. Şi tot el este generalul forţelor armate ale imunităţii corpului.

Un general foarte confuz, care are nevoie să prelucreze milioane de informaţii în perioade scurte şi să facă faţă asalturilor şi eforturilor zilnice, la toate nivelurile corpului: fizic, emoţional şi mental.

Prin intermediul organelor de simţ, în special prin vedere şi viziune, corpul încearcă să-şi ajute generalul să ia cele mai bune decizii, cu privire la supravieţuirea corpului.

Dar forţarea şi suprasolicitarea zilnică îşi spun cuvântul: prea multă mâncare proastă, prea multe medicamente introduse în corp, prea multe activităţi şi prea puţină relaxare şi refacere (autocurăţare).

Ficatul nu mai are deloc timp să-şi ruleze funcţiile încorporate de „autocurăţare” – întrucât ritmul vieţii zilnice, alături de stimulentele permanent introduse în sistem nu-i mai permit să facă niciun fel de pauză.

Şi observăm cum viziunea şi vederea ni se degradează, cum organismul dă zilnic rateuri şi cum, în ciuda stimulentelor, a medicamentelor, a aparentei abundenţe alimentare fără precedent în istoria omenirii, nu suntem nici mai sănătoşi (dimpotrivă), nici mai fericiţi (dimpotrivă) şi cu atât mai puţin liniştiţi. Dimpotrivă.

Am constatat o stare de lucruri şi nu doresc să o încarc cu energia pesimismului, pentru că mesajul prezentului articol este unul de speranţă. Înţelegând cu ce ne confruntăm, putem să luăm decizii bune şi avem mijloace de remediere naturale.

Susţinând ficatul, putem să ajutăm la îmbunătăţirea vederii şi a problemelor de viziune. Pentru că acestea sunt oarecum legate.

Primăvara, în perioada în care organismele sunt ceva mai slăbite după frigul iernii şi nici alimentele existente nu mai sunt de calitate şi nu ne mai satisfac, putem să intervenim cu o serie de produse naturale şi măsuri dietetice pentru a-i permite corpului nostru să se autovindece.

Nu întâmplător, primăvara apar „frunzele verzi”, pe care majoritatea oamenilor le poftesc şi le includ în alimentaţia zilnică: spanacul, urzicile, ştevia, loboda, măcrişul, leurda, ceapa verde, salata verde şi multe altele.

O supă sau o ciorbă, un piure sau o salată care include verdele primăverii pot susţine mult organismul şi ajută ficatul prin echilibrarea acidozei interioare.

Şi putem să vedem cum, după câteva zile de mâncare sănătoasă ori de postire, reuşim să vedem mai bine, chiar şi cu ochelarii vechi.

Chiar şi un smoothie de fructe, care conţine câteva frunze verzi (de exemplu, banane cu măr şi kiwi, plus frunze de pătrunjel/spanac/rucola), poate reprezenta un mic dejun bine primit de intestinele celor mai mulţi oameni. După un astfel de amestec, eliminările intestinale devin eficiente şi curăţarea tubului digestiv duce la o stare de bine evidentă.

Şi tot primăvara putem folosi ceaiuri şi fierturi de ierburi, care să susţină ficatul şi tubul digestiv: sunătoare, siminoc, roiniţă, salvie, pătlagină, nalbă, urzică, muşeţel şi multe alte plante de leac pot fi incluse în consum zilnic, sub forma a 1-2 căni de infuzie, consumate treptat, gură cu gură, de-a lungul întregii zile, în locul altor alimente sau băuturi mai chimice.

Micşorarea numărului de mese zilnice şi simplificarea structurii alimentaţiei este de mult ajutor primăvara. Doar 1-2 mese pe zi, simple şi hrănitoare (de exemplu, un peşte proaspăt pe plită cu o salată de varză sau o salată verde ori o mămăligă cu păstăi etc.), sunt îndestulătoare când mintea le acceptă ca normale în anumite zile.

Există şi multe remedii naturale care ne stau la îndemână, spre ajutorul ficatului şi al vederii.

Tincturile de plante sunt foarte utile pentru susţinerea ficatului: Tinctura de rostopască, Tinctura de anghinare, Tinctura de sunătoare sau Tinctura de salvie  sunt doar câteva dintre produsele disponibile pentru susţinerea funcţiilor ficatului şi pentru îmbunătăţirea vederii.

Dacă puteţi folosi şi ceaiul de albăstrele, ca infuzie (o linguriţă de plantă uscată, la o cană de apă fiartă şi răcită, lăsată 3-5 minute şi strecurată), pentru spălături şi curăţări regulate ale ochilor, veţi ajuta foarte mult vederea şi viziunea.

În gemoterapie există o combinaţie folosită adesea pentru îmbunătăţirea vederii: Extractul din muguri de Frasin D1 (Fraxinus excelsior) – 40-50 pic. în apă, dimineaţa, şi Extractul din mlădiţe de Afin D1 (Vaccinium myrtillus) – 40-50 pic. în apă, seara, zilnic, 1-2 luni.

Alături de o dietă săracă în grăsimi şi prăjeli, schema de tratament de mai sus poate ajuta la o îmbunătăţire a vederii şi a stării ficatului, deopotrivă.

Oricine poate să încerce aceste produse disponibile în toate magazinele naturiste din România, pentru a valida şi testa pe propriul corp legătura dintre ficat şi vedere.

Sunt şi alte gemoderivate foarte utile pentru susţinerea ficatului.

Să nu uităm de o altă schemă minunată, cu o combinaţie între: Extractul din mlădiţe de Rozmarin (Rosmarinus officinalis D1), util atât pentru circulaţia cerebrală, pentru memorie şi pentru concentrare/atenţie, cât şi pentru îmbunătăţirea curăţeniei la nivelul ficatului cât şi Extractul din mlădiţe de Ienupăr (Juniperus officinalis D1), bun pentru susţinerea ficatului, rinichilor şi articulaţiilor.

Se recomandă Rozmarinul administrat dimineaţa, pentru că are un efect tonic şi stimulator, şi nu mai mult de 8-10 picături în apă, întrucât uneori este prea intens ca efect pentru unele organisme slăbite. Dacă după câteva zile de administrare în doză mică totul este în regulă, se poate mări uşor doza, pentru a se ajunge la cele 25 picături în apă dimineaţa, doza considerată optimă pentru adulţi.

Ienupărul poate fi cu uşurinţă administrat către seară, întrucât va susţine peste noapte funcţia de detoxificare a organelor de eliminare (rinichi, piele, intestine şi ficat) şi ajută la curăţarea corpului de reziduurile acumulate ziua.

Combinaţia celor două produse poate fi administrată 2-3 luni oricărei persoane care simte că doreşte o curăţare şi susţinere profundă la nivelul ficatului, vederii, dar şi al restului organelor importante ale corpului.

Desigur că sunt multe alte posibilităţi naturale de susţinere a ficatului. Vom continua şi în alte articole cu acest subiect interesant, dacă veţi considera că este util.

M-aş bucura să vă gândiţi mai mult la ceea ce se întâmplă în prezent cu viaţa noastră şi la modul în care suntem împinşi să ne suprasolicităm şi să nu mai vedem ce este realmente important pentru fiecare dintre noi.

Legătura cu produsele naturale, cu plantele şi, mai ales, reîntoarcerea în Natură, o plimbare pe malul unei ape sau în apropierea unor arbori înfloriţi, primăvara, vă poate ajuta mai bine ca orice tratament sau orice dietă să vă reconectaţi cu ce este esenţial: senzaţia Vieţii.

Cât timp respiraţi şi încă vă mişcaţi în corpul fizic, viaţa vă trimite continuu mesajul ei de Iubire. Îl vedeţi?