Tema ediţiei de faţă tratează un subiect care adeseori nu este suficient dezbătut în specialitatea noastră: entităţi patologice rare. Depăşind graniţele articolelor publicate în literatură, medicul obstetrician- ginecolog este uneori pus în faţa unor situaţii clinice particulare care necesită un diagnostic precoce şi o intervenţie terapeutică promptă.

Abdomenul acut chirurgical apărut în sarcină reprezintă o complicaţie plurietiologică, cu evoluţie rapidă şi risc vital atât pentru parturientă, cât şi pentru făt, fiind grevat de o rată semnificativă de morbi-mortalitate. Dintre cauzele rare de abdomen acut amintim sarcina ectopică abdominală (de altfel, cea mai rară dintre localizările sarcinii ectopice), a cărei incidenţă este de 1/10.000 sarcini, sau sindromul de ruptură uterină, ambele entităţi putând fi favorizate de factori traumatici la nivelul peretelui uterin, cum ar fi, de exemplu, formarea unei cicatrice miometriale post-histeroscopie.

Ca urmare a creşterii frecvenţei sarcinilor multiple datorate tehnicilor de reproducere umană asistată, cazurile citate anterior ca fiind extrem de rare sunt astăzi aduse tot mai mult în lumină, unul dintre acestea fiind sindromul de dispariţie embrio-fetală (SDEF; the vanishing twin syndrome). Ultrasonografia reprezintă standardul de aur în diagnosticul acestui sindrom, al cărui prognostic este influenţat major de leziunile SNC şi de disfuncţiile multiple de organ care pot apărea la fătul supravieţuitor.

Tot în rândul situaţiilor clinice care apar cu o frecvenţă redusă în practica medicală curentă se încadrează şi sindroamele paraneoplazice ale teratoamelor mature ovariene (chisturilor dermoide); aducem în discuţie encefalita autoimună anti-receptor NMDA manifestată sub forma unui deficit al memoriei de scurtă durată, cu crize convulsive, scăderea nivelului de conştienţă, hipoventilaţie centrală, simptomatologie care s-a ameliorat semnificativ odată cu sancţiunea chirurgicală a teratomului ovarian. Este esenţială în aceste cazuri suspiciunea clinică, dat fiind polimorfismul manifestărilor psihiatrice.

Prezentăm, de asemenea, o analiză îngrijorătoare a incidenţei ridicate a tuberculozei (TBC) în rândul copiilor de 0-4 ani expuşi perinatal infecţiei HIV, cu pondere majoritară revenind primoinfecţiei. Având în vedere că ţara noastră se situează în continuare pe primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte numărul de cazuri de TBC, este absolut îndreptăţită susţinerea vaccinării precoce anti-TBC a nou-născuţilor, dar şi aplicarea programelor de prevenţie şi de tratament eficient pentru populaţia adultă.

Cea de A Doua Ediţie a Forumului Ginecologia.ro va avea loc la Bucureşti, între 22 şi 23 mai, la Institutul Naţional de Statistică. Rezumatele prezentărilor le găsiţi în interiorul acestui număr. Sunt convins că evenimentul va deveni o tradiţie în calendarul ginecologilor din Bucureşti.