Modificările adaptative ale organismului matern survenite în timpul sarcinii conduc la recunoaşterea, acceptarea şi dezvoltarea allogrefei embrionare. În balanţa acestor modificări atribuite, în principal, nivelului crescut de estrogeni, pot apărea perturbaţii, care duc la respingerea sau moartea allogrefei şi la evidenţierea şi/sau apariţia dezordinilor materne. 
Dintre entităţile morbide cu pondere ridicată de risc se evidenţiază tulburarea de coagulare, cu un echilibru fin şi greu de anticipat în evoluţia sarcinii. Modificările hemostazei în sarcină evidenţiază atât creşterea generării de trombină, cât şi creşterea fibrinolizei. Echilibrul acestor fenomene, ca şi cunoaşterea factorilor perturbatori conduc la înţelegerea corectă (şi, în consecinţă, la o sancţiune terapeutică adecvată) a patologiei coagulării în timpul sarcinii. Tromboza şi hemoragia prin incoagulabilitate, cei doi poli ai tulburărilor de coagulare din sarcină, care au verigi comune, cu o extrem de redusă limită de demarcaţie, constituie piatra de încercare clinică şi terapeutică a uneia din cele mai palpitante probleme, încă actuale, din specialitatea noastră. Patologia coagulării îşi primeşte încă, din păcate, tributul, prin incompleta cunoaştere a fenomenelor, sancţiune terapeutică imperfectă şi viteza rapidă de derulare a cascadei patologice.
O secţiune importantă a revistei este dedicată celui de-al 3-lea Congres Naţional al Societăţii Române de Ultrasonografie în Obstetrică şi Ginecologie (SRUOG), ce va avea loc în perioada 26-28 martie la Bucureşti. Abstractele prezentărilor le găsiţi în interiorul acestui cuprins şi, aşa cum am promis, lucrările trimise in extenso la congres vor fi publicate în numerele viitoare ale revistei Ginecologia.ro.
Este o mare satisfacţie pentru noi toţi, Comitetul Editorial, să marcăm faptul că Ginecologia.ro este indexată, din ianuarie 2015, în baza de date internaţională Index Copernicus, devenind practic o revistă indexată BDI. Este doar începutul procesului nostru continuu de indexare, în cele mai cunoscute baze de date, şi ne asumăm, în continuare, demersul de menţinere şi creştere a calităţii procesului editorial.