Impactul infecției cu virusul imuno­defi­cienței umane la nivel global rămâne foarte important. Conform ultimelor date publicate, circa 36,7 milioane de persoane au această infecție, în 2016 fiind raportate aproximativ 1,8 milioane de cazuri noi de infecție cu HIV. În fiecare zi a anului trecut s-au infectat aproximativ 5000 de persoane.

Cu toate realizările în ceea ce privește gestionarea infecției cu HIV/SIDA, numărul de coinfecții care modifică evoluția infecției este în continuare crescut. Ca atare, rămâne foarte importantă prevenirea infecției cu HIV și a coinfecțiilor. Este necesară, de asemenea, testarea și pentru alte infecții cu căi de transmitere asemănătoare, atât în momentul diagnosticului infecției cu HIV, cât și pe parcurs, în special dacă se observă anumite modificări ale evoluției. Infecțiile oportuniste pot duce de multe ori la agravarea bolii sau chiar la deces. Gestionarea acestora este foarte complexă, fiind în mod obligatoriu nevoie de o abordare multidisciplinară, incluzând mai mulți colegi (medic infecționist, dermatolog, medic de anestezie și terapie intensivă, otorinolaringolog, chirurg, medic de laborator sau de microbiologie medicală, asistent medical în diferite specialități și, bineînțeles, colegi care să acorde suportul psihologic).

Cercetările în domeniu au ajutat la îmbunătățirea calității vieții pacienților infectați cu HIV, precum și a tratamentului în ceea ce privește această patologie, de la terapii folosite pentru pacienții infectați cu tulpini rezistente până la cele mai noi, în curs de dezvoltare, care implică editarea genetică.

Terapia antiretrovirală a fost principalul factor de scădere a numărului de decese din cauze asociate SIDA de la 1,9 milioane decese în 2015 la 1 milion în 2016, impactul fiind mai mare la femeile cu această patologie, datorită aderenței mai bune la tratament. Un alt aspect încurajator al acestei terapii priveștescăderea numărului de decese la copii din cauze asociate SIDA, numărul de decese fiind redus aproape la jumătate din 2010 în 2016, la această evoluție contribuind și reducerea numărului de cazuri noi de infecție cu HIV. Cu toate că numărul de cazuri noi de infecție este în scădere, ritmul actual este mult prea lent pentru atingerea țintei stabilite pentru 2020, și anume diagnosticarea a mai puțin de 500000 de cazuri noi pe an. Scăderea numărului de decese asociate SIDA a fost observată în zone precum Europa Centrală și de Vest, America de Nord, Asia, Africa Centrală și de Vest, dar din păcate s-a observat o creștere în unele regiuni, cum ar fi Europa de Est, Africa de Nord și Orientul Mijlociu.

Ținta pentru 2030 este eliminarea SIDA ca problemă de sănătate publică. Atât la nivel mondial, cât și în țara noastră, una dintre cele mai bune soluții este conștientizarea acestei probleme de sănătate publică și intensificarea programelor de prevenire a transmiterii infecției.