Conform EUROSTAT, suntem sub media europeană la numărul de medici, precum și la numărul de medici de familie la 100.000 de locuitori (2014).

Numărul de medici pe țări în Europa la 100.000 de locuitori

Răspunsul cititorilor 

Există prea mulţi sau prea puţini medici de familie în România? Pe cine întrebăm? Statistica Ministerului Sănătăţii, a Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate sau ceea ce simte omul obişnuit care stă să se programeze la medicul de familie? Întrebăm medicii de familie cum se simt sau întrebăm medicii de alte specialităţi? Sau întrebăm clasamentele europene? Ştim exact care sunt necesităţile românilor? Ştim exact care e diferenţa dintre ceea ce credem că avem nevoie şi ceea ce avem nevoie de fapt? Cunoaşteţi un studiu, un audit, orice care să fi fost făcut profesionist şi care să indice nevoile reale de sănătate ale României? 
„Frumuseţea e în ochii celui ce priveşte”, spune un proverb. De aceea trebuie să privim numărul de medici de familie prin toţi aceşti ochi, ca să vedem cât de frumoasă sau de urâtă e distribuţia medicilor în România. 
Nu uitaţi paradoxul românesc: avem prea puţini medici faţă de nevoi, dar avem mult prea mulţi pentru cât putem să îi plătim!

Cu drag, 
Adrian Grom,
medic de familie, județul Vaslui

Este normal ca medicina de familie să primească doar 6% din bugetul alocat sănătăţii?

Consolidarea Medicinei de Familie, pivot al asistenței medicale integrate a pacientului
Vă invităm să ne transmiteți părerea dumneavoastră, însoțită de un scurt comentariu, pe adresa redacției: redactia@medichub.ro. Cele mai interesante răspunsuri vor fi publicate.