shutterstock_285736145

Malnutriția este obișnuită la pacienții cu ciroză și poate duce la agravarea unor complicații, precum encefalopatia și ascita. Malnutriția severă se asociază cu o rată scăzută de supraviețuire și este un obstacol pentru transplantul de ficat. În acest articol de sinteză bazat pe cercetările clinice din literatură, ghiduri de practică și experiența clinică a autorilor se centralizează punctele-cheie și sunt oferite sfaturi practice privind evaluarea și managementul malnutriției din ciroză, precum: 
  • Diagnosticul malnutriției se bazează pe definițiile experților.
  • Nu există un instrument validat care să facă evaluarea rapidă în practica clinică.
  • Indicele masei corporale (IMC) poate fi folosit pentru a identifica pacienții cu risc de malnutriție, dar poate fi înșelător, având în vedere variațiile greutății corporale date de gradul de retenție a lichidelor/cirozei. Totuși, IMC sub 18,5 kg/mp este un parametru acceptat ca indicând riscul de malnutriție.
  • Un scor C pe scala Child-Pugh poate fi considerat un indicator de risc crescut.
Cauzele malnutriției din ciroză sunt complexe și multifactoriale și de aceea managementul trebuie să fie multidisciplinar. Planul de recuperare trebuie să includă corectarea aportului dietetic, corectarea malabsorbției și a metabolismului micronutrienților. Contribuția specialistului nutriționist este esențială în această situație. Recomandarea autorilor este de a se urmări jurnalul alimentar timp de trei zile, de a se identifica dificultățile în alimentație și de a se estima indicele de masă corporală (IMC) uscată. (Tandon P et al., Hepatology 2016 Dec 27)
 
Galenus dice:
Recomandarea pentru acasă este de a identifica pacienții cirotici cu risc crescut de malnutriție folosind un număr restrâns de criterii ușor de aplicat în clinică sau ambulator - IMC și scala Child-Pugh. Acești pacienți trebuie încredințați nutriționistului și monitorizați constant.