În jurul anului 1950 a avut loc o revoluție în psihiatrie, prin descoperirea unor medicamente care reușeau să acționeze în mod spectaculos pe simptomatologia psihotică. Clorpromazina, compusul care a revoluționat terapia psihiatrică prin inhibarea recaptării presinaptice a dopaminei, devine rapid principala medicație antipsihotică. Cu timpul, s-a observat că principalul efect secundar al acestei clase de antipsihotice, sindromul extrapiramidal, este determinat de afectarea căilor dopaminergice și de efectul predominant pe nucleii bazali. Această zonă neuro-anatomică este implicată în controlul mișcărilor, reglând tonusul muscular. Pe lângă funcția motorie și de control a mișcării, nucleii bazali sunt implicați în procese cognitive, senzoriale și de orientare spațială. 
Disfuncțiile de la acest nivel pot produce o suită de tulburări neuropsihiatrice, precum schizofrenie, boala Parkinson, coreea Huntington, legătura comună dintre aceste patologii fiind dopamina și modul său diferit de funcționare la nivelul ganglionilor bazali.

1. Descoperiți între literele alăturate cele 7 componente ale nucleilor bazali: 
  • Nucleu putamen
  • Globus pallidus
  • Nucleu caudat
  • Striat = nucleul putamen + nucleu caudat
  • Nucleu subtalamic (corpus Luysii)
  • Substanța neagră
  • Nucleu lenticular = globus pallidus + nucleul putamen
litere

2. Cu ajutorul informațiilor de mai jos, vă rugăm să plasați fiecare structură a nucleilor bazali în chenarul „anatomic“ corespunzător:
  1. Structura sa histologică este similară cu cea a nucleului caudat, împreună cu care formează striatul (neostriatul).
  2. Numit și paleostriat, această structură este parte componentă a sistemului extrapiramidal motor. 
  3. Pe lângă funcțiile motorii, această structură are rol esențial în: evaluarea rezultatelor unei acțiuni și în modularea comportamentului în funcție de rezultatul dorit. Dispariția prin atrofie a acestui nucleu cauzează boala Huntington.
  4. Structură compusă din nucleul putamen și nucleu caudat.
  5. Structură descoperită în anul 1865 de către Jules Bernard Luys și localizată inferior de talamus.
  6. Neuronii acestei structuri secretă dopamină.
  7. Structură compusă din globus pallidus și nucleul putamen.
schema

3. Identificați traseul din labirint al medicației psihiatrice, de la clorpromazină până la medicația antipsihotică folosită astăzi.
 
labirint

SOLUȚII: 

1.

litere rzolvare

2. 

1. Nucleu Putamen; 2. Globus pallidus; 
3. Nucleu caudat; 4.Striat = Nucleul Putamen + Nucleu caudat; 5. Nucleu subtalamic (corpus Luysii); 6. Substanța neagră; 
7. Nucleu lenticular = Globus pallidus + Nucleul Putamen

3.

labirint-rezolvare