Caravana cu Medici Bihor va ajunge în perioada 27 - 28 mai la locuitorii din comuna bihoreană Şinteu, care vor beneficia de investigaţii şi diverse consultaţii medicale gratuite.


Potrivit secretarei acestei asociaţii, Anca-Maria Costea, este a doua ediţie din acest an, după comuna Remetea. Cu o săptămână înainte, s-au făcut recoltări pentru analize de laborator gratuite, de care au beneficiat 107 pacienţi. Ei vor afla rezultatele cu ocazia consultaţiilor.

„Analizele de laborator sunt cele uzuale, de biochimie, profil lipidic, pentru bărbaţi - testul PSA pentru prostată, la femei - TSH-ul pentru tiroidă şi altele, pentru a identifica din timp eventualele probleme medicale. Cel mai des am descoperit hipertensiune arterială, diabet zaharat, chiar şi hepatite, un început de apendicită. Oamenii sunt foarte mulţumiţi că au ocazia să îşi facă analizele în mod gratuit şi să îşi verifice astfel starea de sănătate”, a declarat Anca-Maria Costea pentru Agerpres.

 

Educaţie medicală şi profilaxie stomatologică

Cei 20 de medici specialişti, asistaţi de zece asistenţi medicali şi studenţi la medicină, vor efectua consultaţii medicale gratuite în specialităţi precum medicină internă, cardiologie, neurologie, pediatrie, ORL, ortopedie, urologie, oftalmologie stomatologie, dar şi medicină de urgenţă. Se vor efectua şi investigaţii medicale suplimentare: electrocardiogramă, ecografie cardiacă şi abdominală.

La fel ca în precedentele caravane, echipa medicală va susţine cursuri de educaţie medicală şi profilaxie stomatologică.

Filiala Bihor a Caravanei cu Medici a fost înfiinţată în anul 2022 de către doctorul Andrei Costea, medic UPU SMURD Oradea. Au fost organizate până în prezent trei caravane, în comuna Roşia, comuna Pietroasa şi anul acesta, în comuna Remetea. Peste 450 de persoane ce au beneficiat de analize medicale, consultaţii şi ochelari de vedere gratuit, iar peste 1.000 de persoane au fost instruite în acordarea primului ajutor.

După acţiunea de la Şinteu, Caravana cu Medici va ajunge în luna iunie în comuna Remeţi, urmând să se stabilească şi alte destinaţii pentru acest an.

 

„Am ales să echilibrăm balanţa”

Echipele mobile din Bihor şi Cluj sunt singurele din zona de nord-vest a ţării. Din acest motiv, echipa bihoreană intenţionează să ajungă şi în judeţele Maramureş şi Sălaj.

„Pentru că suntem conştienţi de neajunsurile pe care le întâmpină populaţia din mediul rural, de prăpastia dintre medicina la care au acces persoanele din mediul rural şi medicina practicată în centrele universitare şi clinicile mari, precum şi de modul inechitabil în care sunt repartizate cheltuielile din sistemul de sănătate, majoritatea fiind alocate către mediul spitalicesc care se află în zona urbană, am ales să echilibrăm balanţa în favoarea pacienţilor uitaţi şi marginalizaţi de sistemul de sănătate”, a declarat Anca-Maria Costea.

Eforturile de organizare a unei asemenea acţiuni de voluntariat nu sunt uşoare, echipa caravanei căutând sprijinul diverselor instituţii, sponsorilor, dar şi al cetăţenilor prin apeluri pe reţele sociale şi prin formularul 230. Medicii vor participa inclusiv Swimathon Oradea pentru a strânge fonduri.

 

 


Alergologia