Astmul este o boală care poate fi ţinută total sub control, acesta este mesajul reprezentanţilor Societăţii Române de Pneumologie (SRP), transmis cu ocazia Zilei Mondiale a Astmului, sărbătorită de 20 de ani în prima zi de marţi a lunii mai.
„Mesajul esenţial este acesta: majoritatea pacienţilor cu astm pot controla total această afecţiune, dacă îşi iau tratamentul în fiecare zi şi dacă vor continua să îl ia constant – decizia care trebuie luată împreună cu medicul. Deci, pacientul uită că are astm, dar nu trebuie să uite să îşi ia medicamentul”, a declarat prof. dr. Ruxandra Ulmeanu, preşedintele SRP, în cadrul conferinţei de presă dedicată Zilei Mondiale a Astmului.
Cu toate acestea, mulţi pacienţi nu îşi respectă tratamentul şi nu merg regulat la medicul specialist pneumolog. Potrivit SRP, între 800.000 şi 1.000.000 de români suferă de astm bronşic, adică aproximativ 6% din întreaga populaţie. La nivel european, conform Societăţii Europene de Pneumologie, numărul de persoane cu astm bronşic ajunge la 30 de milioane, iar dintre aceştia, aproape 20% suferă de astm sever.
Spirometria, testul care poate salva vieţi
Între 12 şi 13 mai, Societatea Română de Pneumologie va oferi populaţiei testări gratuite pentru depistarea afecţiunilor respiratorii (spirometrii) în Parcul Tineretului din capitală, între orele 9 şi 17, intrarea dinspre Cafeneaua Actorilor.
„Pentru screeningul din acest an, ne adresăm populaţiei tinere pentru că aici prevalează această formă de boală. Deci, până în 18 ani şi între 18 şi 35 de ani, pe ei îi invităm în primul rând la acest tip de campanie”, a explicat prof. dr. Florin Mihălţan, preşedintele SRP în perioada 2014-2016.
Conf. dr. Roxana Nemeş, preşedintele Secţiunii de Fiziopatologie Respiratorie din cadrul SRP, a atras atenţia asupra vârstei tinere la care se declanşează astmul şi necesitatea unui diagnostic corect.
„Mulţi din pacienţii pe care îi primim la vârsta adultă sunt nediagnosticaţi la timp. Vin la noi cu afectarea funcţiei respiratorii, au aceste simptome, dar le pun pe seama răcelilor şi le tratează cu un tratament care nu are nici o legătură cu terapia inhalatorie din astm. De multe ori, nu efectuează testul spirometric până la vârsta adultă, test care durează foarte puţin şi este non-invaziv”, a explicat conf. dr. Roxana Nemeş.
Marea Britanie: 57% din pacienţii decedaţi nu aveau tratament recomandat de medicul specialist pneumolog
Prof. dr. Ruxandra Ulmeanu a adus în discuţie statisticile sumbre din raportul NRAD (National Review of Asthma Death), care a investigat circumstanţele de deces la pacienţii cu astm din Marea Britanie. Potrivit documentului, 57% din pacienţii cu astm bronşic care au decedat nu urmau un tratament recomandat de medicul specialist pneumolog. 10% au decedat în prima lună după externarea din spital şi 43% nu mai efectuaseră o vizită de control de mai bine de 1 an.
„Este o boală care ucide, din păcate. (...) Pacientul cu astm trebuie să îşi ia tratamentul tocmai pentru a nu avea simptome. Dar, iată, dacă ne uităm la decesele înregistrate la pacienţii cu astm din Marea Britanie, în jur de 40% nu au mers la control...pentru că aparent le era bine”, a punctat preşedintele SRP, prof. dr. Ruxandra Ulmeanu.
SRP desfăşoară campanii de testare şi informare a populaţiei de 7 ani şi pune la dispoziţia publicului site-ul educaţional http://www.invingeastmul.ro/.