Din aceeași categorie
Adina Iancu este psiholog și, la 22 de ani, a fost diagnosticată cu Asperger, o formă de autism înalt funcțional. După ce a început cursurile la a doua facultate și a dezvoltat un canal de YouTube, în care a povestit lumii despre condiția sa, Adina a trecut prin mai multe experiențe de angajare, fără succes însă. Acum, Adina s-a mutat în București și este intern la ”Autism Voice”.
Care sunt preocupările tale în acest moment?
Adina Iancu: Sunt intern la ”Autism Voice” și totodată dezvolt canalul de YouTube, unde povestesc oamenilor despre mine și despre lumea mea. Întotdeauna mi-a plăcut tot ce înseamnă muzica, divertismentul, scena. De mică am admirat artiștii; mă uitam la televizor și-mi doream să știu cum se face o emisiune, cum e într-un platou de televiziune.
Și de ce n-ai ales o carieră în direcția asta?
Adina Iancu: Nu știu de ce. Poate pentru că am în jurul meu oameni pragmatici ? (râde) Dar, până la urmă, mă bucur că am făcut Facultatea de Psihologie, la Cluj. Și m-a ajutat mult faptul că a trebuit să merg într-un alt oraș. În plus, psihologia m-a ajutat să înțeleg mai bine cum sunt eu.
Cum ești tu?
Adina Iancu: Mai întâi, oamenii îmi spuneau că sunt introvertită. Dar eu știam că nu e adevărat, că nu aveau dreptate când spuneau că sunt timidă, pentru că eu îmi doream să fiu printre oameni. Dar erau alte lucruri care mă opreau: sunetele, zgomotele puternice, luminile, așa-numiții stimuli care mă opreau să fiu printre oameni. Mai târziu, în timpul cercetării, mi-am dat seama că, de fapt, era vorba despre neurodivergență, mai exact de autism înalt funcțional.
Ce înseamnă autism înalt funcțional pentru tine?
Adina Iancu: Pentru mine aș zice mai degrabă că nu știu. Uneori, e o mare bătaie de cap, alteori, e ceva fain că sunt diferită. De multe ori, oamenii mă văd la clubul de public speakig sau că sunt dezinvoltă în fața camerei și nu înțeleg de ce nu sunt neapărat la fel când interacționăm în mod spontan. Sau, dacă e un conflict, ceva care necesită rezolvare imediată, dar fără să existe o schemă logică, o structură predictibilă, atunci mă blochez. Și văd cum se uită oamenii din exterior la mine și se întreabă în sinea lor: cum poate cineva atât de inteligent să se blocheze dintr-un motiv atât de simplu ?
De ce ai pornit proiectul Psihologul cu asperger ?
Adina Iancu: Am pornit acest proiect pentru a fi vocea celor pe care nu-i aude nimeni, așa cum și eu am fost mulți ani. Cu câteva luni înainte, am întâlnit un prieten neurodivergent, cu ADHD și autism, și mi-am dat seama că de multă vreme simțeam că aș fi diferită. Oamenii credeau că nu-mi dau seama de lucruri, că nu înțeleg anumite subtilități. Iar YouTube, această altfel de televiziune, la care mă pricep, putea să ne dea o voce și un spațiu în care să găsesc oameni care seamănă cu mine, care rezonează și simt cum simt eu.
Ce simți când vrei să le spui oamenilor în ce fel ești și ce simți când îi vezi pe oameni că te văd?
Adina Iancu: Adesea m-am simțit invizibilă.Credeam că îi deranjez pe cei din jur.Și am început să port niște măști crezând că așa o să încep să-mi fac prieteni. Fără modele neurodivergente în familie, am imitat mediul în care m-am format și am învățat modele neurotipice.
Adina Inacupsihologaspergerautism voiceinterviul saptamaniiinterviu medichub