Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti înregistrează anul acesta un nou record, din perspectiva numărului de candidaţi înscrişi la examenul de admitere care va avea loc duminică, 25 iulie 2021, începând cu ora 9.00. Astfel, pentru ocuparea celor 1.629 de locuri scoase la concurs - 1.236 finanţate de la bugetul de stat, 393 cu taxă - s-au înscris 3.427 de candidaţi, cu 101 mai mulţi faţă de ediţia din 2020.


Examenul de admitere la studiile de licenţă din cadrul UMFCD în domeniile medicină, medicină dentară şi farmacie, precum şi la Facultatea de Moaşe şi Asistenţă Medicală (FMAM) se va desfăşura în mai multe amplasamente din Capitală, se arată într-un comunicat.

Candidaţii înscrişi pentru ocuparea locurilor scoase la concurs la facultăţile de medicină şi medicină dentară vor susţine examenul de admitere în spaţiile special amenajate din cadrul Complexului Expoziţional Romexpo din Bucureşti (pavilioanele B1 şi B2), în timp ce pentru susţinea examenului de admitere la Facultatea de Farmacie şi la FMAM, organizatorii le-au pus la dispoziţie candidaţilor spaţiile din cadrul Facultăţii de Farmacie, respectiv cele din Palatul Facultăţii de Medicină din Bucureşti.

În ceea ce priveşte repartizarea cifrei de şcolarizare pe facultăţi pentru admiterea în anul universitar 2020-2021, aceasta creionează pentru specializarea „Medicină” (360 de credite, pentru o durată de 6 ani de studiu) un număr de 710 locuri finanţate de la buget şi 250 locuri cu taxă.

Pentru specializarea „Medicină dentară” (360 de credite, pentru o durată de 6 ani de studiu) există un număr 213 locuri finanţate de la buget şi 100 locuri cu taxă.

La Facultatea de Farmacie (300 de credite pentru 5 ani de studiu) sunt scoase la concurs 121 locuri finanţate de la buget şi 20 locuri cu taxă, în timp ce la FMAM, pe segmentul Moaşe şi Asistenţă Medicală Generală (4 ani de studiu, 240 de credite) sunt 104 locuri finanţate de la buget şi 11 locuri cu taxă. Pentru alte specializări FMAM (3 ani de studiu şi 180 de credite) au fost repartizate 88 de locuri finanţate de la buget şi 12 de locuri cu taxă.

„Pentru admiterea la studiile de licenţă din cadrul Universităţii noastre asistăm şi anul acesta la un nou record, din perspectiva numărului candidaţilor înscrişi, 3.427 de absolvenţi de liceu, cu 101 mai mulţi în comparaţie cu cei care au concurat anul trecut şi cu peste 400 în plus faţă de numărul celor înscrişi la ediţia din 2019, ceea ce ne demonstrează un interes amplificat şi continuu al tinerilor faţă de profesia de medic”, a declarat Prof. Dr. Viorel Jinga, Rector al Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.

Pentru cele 710 de locuri la Facultatea de Medicină s-au înscris 2.337 candidaţi, pentru Facultatea de Medicină Dentară - 595 de candidaţi/213 de locuri, pentru Facultatea de Farmacie -  122 de candidaţi/121 de locuri, iar pentru FMAM (4 sau 3 ani de studiu), 345 de candidaţi/192 de locuri.

Acestora li se adaugă alţi 28 de candidaţi care vor concura pentru ocuparea locurilor speciale dedicate absolvenţilor de licee din mediul rural, al celor din centrele de plasament şi rromilor. Pentru candidaţii ale căror medii de admitere nu vor permite accederea la studiile universitare de licenţă pe locurile finanţate de la bugetul de stat sunt puse la dispoziţie alte 393 de locuri cu taxă.

De menţionat este faptul că, anul acesta, 32 de premianţi ai olimpiadelor naţionale şi internaţionale la discipline precum biologie, fizică sau chimie au decis să-şi continue performanţa la UMF „Carol Davila”, accederea acestora în Universitate fiind posibilă, conform normelor Ministerului Educaţiei şi Cercetării, fără examen de admitere.

Totodată, dintre cei 3.427 de candidaţi care vor intra în concurs duminică, 13 au obţinut nota maximă la examenul de bacalaureat. De asemenea, dintre candidaţii înscrişi la ediţia din acest an a concursului de admitere în UMFCD, 513 au obţinut la examenul de bacalaureat note între 9,50-9,99, iar alţi 997, note între 9,00 şi 9,49.

„Este remarcabil faptul că şi anul acesta se vor înmatricula în Universitatea noastră 32 de olimpici naţionali şi internaţionali, tineri care cu siguranţă vor performa şi pe parcursul anilor de studii din cadrul UMF Carol Davila şi cred aportul lor educaţional va aduce un plus consistent în atingerea unuia dintre principalele noastre obiective şi anume, accederea pe cele mai înalte trepte ale topurilor ştiinţifice de prestigiu ale lumii medicale mondiale”, a subliniat Prof. Univ. Dr. Viorel Jinga.

 

ORL