Agenţia Europeană a Medicamentului (EMA) a anunţat că a revăzut cele mai recente date privind utilizarea ivermectinei - din studii de laborator, studii observaţionale, studii clinice şi meta-analize - pentru prevenirea şi tratamentul COVID-19 şi a concluzionat că datele disponibile nu susţin utilizarea sa pentru a trata COVID-19, în afara studiilor clinice.

 

Conform studiilor de laborator, ivermectina ar putea bloca replicarea SARS-CoV-2 doar dacă e folosită în concentraţii mult mai mari decât cele autorizate în prezent, se arată pe site-ul oficial al EMA. Deşi ivermectina este în general bine tolerată în doze autorizate pentru alte indicaţii, efectele secundare ar putea spori odată cu creşterea dozelor, pentru a se obţine concentraţiile de substanţă activă care sunt eficace împotriva coronavirusului. Nu poate fi exclusă toxicitatea, dacă ivermectina este folosită în doze mai mari decât cele aprobate.

Rezultatele studiilor clinice au fost variate, unele negăsind niciun beneficiu al utilizării ivermectinei, altele raportând un beneficiu potenţial. EMA a concluzionat că dovezile disponibile în prezent nu sunt suficiente pentru a susţine utilizarea ivermectinei în COVID-19 în afara studiilor clinice.

În UE, comprimatele de ivermectină sunt aprobate pentru tratarea infestării cu anumiţi paraziţi, în timp ce preparatele cu ivermectină pentru piele sunt aprobate pentru tratarea afecţiunilor cum ar fi cuperoza. Ivermectina este autorizată şi pentru uz veterinar, pentru combaterea paraziţilor interni şi externi la diverse specii. Medicamentele pe bază de ivermectină nu sunt autorizate pentru utilizare împotriva COVID-19 în UE, iar EMA nu a primit nicio cerere pentru o astfel de utilizare.

Concluzia Agenţiei este că folosirea ivermectinei în prevenirea sau tratamentul COVID-19 nu poate fi recomandată în afara studiilor clinice controlate, şi că e nevoie de alte studii bine puse la punct şi randomizate, pentru a vedea dacă produsul este eficace şi sigur pentru pacienţii infectaţi cu coronavirus.

EMA mai precizează că Cehia şi Slovacia au permis folosirea temporară a tratamentelor pe bază de ivermectină, în baza legislaţiei naţionale.


Farmacist