Marţi, 22 februarie, deputaţii au adoptat proiectul de lege pentru completarea Legii nr.95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii - Asistenţa medicală mobilă. Iniţiativa vine din experienţa cadrelor medicale ale Caravanei cu medici, care timp de opt ani au consultat peste 11 mii de pacienţi din satele României.


Cu unanimitate de voturi acordate în plenul Camerei Deputaţilor iniţiativei legislative „Asistenţa medicală mobilă”, sistemul medical se orientează către pacient.

„Este un exemplu de bună practică pe care l-am dorit tradus într-un proiect de lege care să ofere ocazia inclusiv spitalelor judeţene să organizeze astfel de iniţiative pentru o mai bună deservire a populaţiei rurale”, se mai arată în comunicat.

O caravană medicală implică un efort logistic, financiar şi administrativ complex şi este una dintre metodele prin se ajunge în comunităţile defavorizate, la oamenii care nu au acces la servicii de asistenţă medicală, care sunt izolaţi geografic sau nu au asigurări de sănătate şi medic de familie în comunitate.

Noul concept de asistenţă medicală oferă servicii pentru prevenţie şi profilaxie, screening al celor mai prevalente afecţiuni medicale, dar şi un control medical periodic general sau de specialitate populaţiei aflate în zonele cu acces deficitar la serviciile de sănătate.

Pe lângă înlesnirea accesului la servicii medicale generale şi de specialitate proiectul vine şi cu alte beneficii importante:

  • decontarea serviciilor medicale oferite de către medicii specialişti, medicii rezidenţi şi personalul medico-social implicat;
  • recunoaşterea activităţii prestate de către aceştia ca normă de lucru în cadrul instituţiei în care profesează;
  • includerea educaţiei pentru sănătate realizate atât de către personalul medical cât şi de organizaţiile neguvernamentale care desfăşoară activităţi în domeniul sănătăţii;
  • acordarea cu prioritate a asistenţei medicale gravidelor şi mamelor adolescente din zonele defavorizate, dar şi consultarea pacienţilor neasiguraţi;
  • implicarea autorităţilor centrale în susţinerea şi facilitarea organizării activităţilor de asistenţă medicală mobilă.

Serviciile medicale mobile ce se pot organiza sub forma unor caravane medicale, unităţi medicale mobile, în cadrul centrelor comunitare integrate ori în şcoli sunt complementare medicinei de familie şi sunt corelate cu asistenţa medicală comunitară pentru a deservi cât mai bine populaţia deprivată de servicii de sănătate.

Proiectul de lege care va introduce în legea sănătăţii un nou Titlu dedicat asistenţei medicale mobile conferă un cadru coerent pentru acest tip de activitate, stimulează spitalele judeţene să îşi organizeze activitatea medicală pe teren şi vine în întâmpinarea nevoilor de sănătate ale românilor care aşteaptă de peste 30 de ani o infrastructură medicală accesibilă, se mai arată în comunicat.

 

Oncolog