A treia ediţie a campaniei „Asumă-ţi să fii sănătos!”- Litoral 2023 a Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti, campanie realizată în parteneriat cu Societatea Română de Dermatologie (SRD), Societatea Română de Endocrinologie (SRE) şi Societatea Română de Pediatrie, cu sprijinul Ministerului Apărării Naţionale şi al Direcţiei de Sănătate Publică din Constanţa, a înregistrat un nou succes.


Campania de anul acesta a însemnat 4.757 de consultaţii medicale, în regim gratuit, în domeniile dermatologiei, endocrinologiei şi pediatriei - screening melanom, screening sindrom metabolic, screening osteoporoză, precum şi evaluare stare de nutriţie a copiilor în corelaţie cu anumite variabile socio-economice şi familiale, se arată într-un comunicat.

Este rezultatul celor peste 330 de ore de consultaţii medicale realizate de către cei 36 de medici rezidenţi şi specialişti dermatologi, endocrinologi şi pediatri angrenaţi în programul de voluntariat anual.

Beneficiari mai mulţi ca anul trecut

Toţi cei care au dorit să beneficieze de un consult medical gratuit s-au deplasat în punctele special amenajate pe plajă, numărul beneficiarilor fiind cu aproximativ 400 mai mare faţă de numărul înregistrat în ediţia de anul trecut a campaniei.

Au fost 1.390 consultaţii de dermatologie pentru screening melanom, 695 consultaţii pediatrice, iar în specialitatea endocrinologie s-au realizat 1.626 de consultaţii pentru screening sindrom metabolic şi 1.046 de consultaţii pentru screening osteoporoză.

Suspiciuni de boli grave

Medicii au depistat şi o serie de suspiciuni de boli dermatologice grave, pacienţi cu risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică sau cu diverse afecţiuni tiroidiene, precum şi pacienţi, atât adulţi, cât şi copii, cu un grad ridicat de obezitate.

Din punct de vedere dermatologic au fost depistate 39 de cazuri de suspiciuni legate de posibile afecţiuni tumorale (10 suspiciuni de carcinom spino-celular, 27 suspiciuni de carcinom bazo-celular  şi 2 suspiciuni de melanom).

Dintre cei 695 de copii evaluaţi (52% fete şi 48% băieţi), 12% au prezentat un grad ridicat de obezitate, 4% au fost supraponderali iar 8% subponderali.

În aria endocrinologiei, un sfert dintre pacienţii consultaţi aveau hipertensiune diagnosticată în tratament, însă un procent de 13,12 % au prezentat valori ale tensiunii arteriale sugestive pentru hipertensiune arterială nediagnosticată până în prezent. Diabet zaharat tip 2 cunoscut au prezentat 6,06 %, însă valori glicemice care impun screening pentru diagnosticarea unui diabet zaharat necunoscut a fost observat la 0,55%.

Raportat tot la specialitatea endocrinologie din punct de vedere al greutăţii corporale s-au observat următoarele aspecte: 32,01 % au fost suproponderali, 27,06% au prezentat obezitate grad I şi 9,84 %, obezitate grad II si III, respectiv grade înalte de obezitate. Ceea ce conduce la concluzia că aproape 70% dintre cei consultaţi au greutate corporală peste cea normală, se mai subliniază în comunicat.

Alte cifre înregistrate arată că, dintre pacienţii consultaţi, 8,54 % erau cu dislipidemie cunoscută, 4,45 % aveau risc crescut şi foarte crescut de fractură osteoporotică şi 3,65% au prezentat diverse afecţiuni tiroidiene.

„Această a treia ediţie a campaniei noastre de prevenţie ne-a arătat un interes în continuă creştere faţă de prevenţia medicală din partea turiştilor aflaţi în concediu în această perioadă, numărul celor care au apelat la serviciile de screening gratuit fiind cu 400 mai mare faţă de cel înregistrat anul trecut, ceea ce ne determină să dăm continuitate acestui proiect la care anul acesta, în premieră, s-au alăturat medicilor dermatologi şi endocrinologi, colegii din specialitatea pediatrică conducând împreună la prezenţa în acest program de voluntariat a unui număr total de 36 de medici rezidenţi şi specialişti cărora le adresez şi de această data sincere mulţumiri. Îndrept aceleaşi gânduri către reprezentanţii celor trei societăţi medicale de profil implicate, către Ministerul Apărării Naţionale, Direcţia de Sănătate Publică din Constanţa, precum şi către echipele SMURD şi SALVAMAR aflate la post în cele 5 staţiuni în care s-a derulat campania din acest an”, a declarat  prof. univ. dr. Viorel Jinga, rectorul  Universităţii de Medicină şi Farmacie „Carol Davila” din Bucureşti.





Medic