O echipă de cercetători chinezi susţine că sursa noului coronavirus 2019‐nCoV, ce provoacă forma letală de pneumonie este carnea de şarpe, potrivit unui articol publicat în Journal of Medical Virology.

Cercetătorii chinezi spun că majoritatea pacienţilor infectaţi cu 2019‐nCoV au avut contact cu animale în piaţa Huanan din Wuhan, unde sunt vândute de la păsări, la lilieci, şerpi şi animale domestice. De altfel, piaţa a şi fost închisă de la izbucnirea epidemiei.

„Pentru a determina sursa virusului, am realizat o analiză secvenţială amplă şi o comparaţie cu un codon relativ asemănător (RSCU) de la diferite specii de animale, pornind de la secvenţe existente ale noului coronavirus 2019‐nCoV”, explică cercetătorii.

Rezultatele obţinute din analize sugerează că 2019‐nCoV pare să fie un virus recombinat între coronavirsului de liliac şi unul cu origine necunoscută. Recombinarea a avut loc în glicoproteina virală, care recunoaşte receptorul de la suprafaţa celulei. În plus, descoperirea sugerează că şarpele este cel mai probabil sursa pentru 2019-nCoV, scrie News.ro.

Oraşul chinez Wuhan este plasat parţial în carantină, începând de joi. Autorităţile încearcă, astfel, să oprească răspândirea virusului care a ucis deja 17 persoane.

Tipul de pneumonie depistat în decembrie în oraşul chinez Wuhan este provocat de un virus din aceeaşi familie de virusuri ca cel care stă la baza sindromului respirator acut sever (SARS).

Virusul 2019-nCoV nu a mai fost identificat până acum la om, iar semnele de îmbolnăvire sunt tusea, febra şi insuficienţa respiratorie.

La rândul lor, serviciile sanitare ruse lucrează la dezvoltarea unui vaccin împotriva acestui coronavirus, a anunţat miercuri directorul organismului rus Rospotrebnadzor, Ana Popova.