Recent, a avut loc inaugurarea, în prezenţa ministrului Sănătăţii, prof. univ. dr. Alexandru Rafila, a Centrului Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină din cadrul Universităţii de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie „George Emil Palade” din Târgu Mureş.


Parte componentă a Centrului Didactic şi de Examinare Academică - UNiX, Centrul dispune de spaţii destinate utilizării, în cadrul sesiunilor practice, a tehnologiei de realitate virtuală (VR), augmentată (AR) şi mixtă, arată, pe pagina de Facebook, rectorul UMFST, prof. univ. dr. Leonard Azamfirei.

Unul dintre spaţiile destinate învăţământului medical este dotat cu un sistem inteligent de proiecţie panoramică care permite studenţilor participanţi la sesiunile VR, chiar dacă aceştia se află în afara mediului virtual, vizualizarea panoramică detaliată a exerciţiilor desfăşurate de cadrele didactice şi studenţii aflaţi în imersie totală.

O altă sală este amenajată similar unui salon de spital, aici desfăşurându-se sesiunile de realitate mixtă şi augmentată prin proiectarea, în mediul real, a unor holograme reprezentând pacienţi virtuali, vizibili prin intermediul unor ochelari speciali în care rulează o aplicaţie specifică (Holopatient). 

Echipamentele utilizate sunt de ultimă generaţie şi au fost achiziţionate printr-un recent proiect PNRR câştigat de universitate - i-NEXT şi constau din:

  • Ochelari de realitate augmentată şi mixtă Microsoft Hololens 2
  • Aplicaţia HoloHuman care utilizează holograme imersive în mărime naturală ce permite cadrelor didactice şi studenţilor să exploreze regiuni anatomice ale corpului -  11 sisteme diferite şi peste 4.500 de structuri descrise şi etichetate.
  • Aplicaţia HoloPatient care permite studenţilor să vizualizeze, să evalueze, să stabilească diagnosticul şi schemele de tratament pentru un mare număr de pacienţi cu tot atâtea patologii, prin simulări holografice ale unor scenarii standardizate de pacienţi, fiecare cu mai multe videoclipuri holografice, care ilustrează diferite indicii vizuale şi simptome.

Alături de facilităţile de pregătire medicală, Centrul are spaţii de VR destinate programelor de studii din domeniile Arhitectură şi Inginerie precum şi o sală în care se desfăşoară sesiuni de imersie totală în mediul virtual prin utilizarea unor aplicaţii care permit învăţarea şi exersarea unor tehnici şi manopere medicale precum şi crearea unor proiecte tehnice şi de arhitectură.

În cadrul UNiX, la etajul clădirii care are o suprafaţă de peste 2.800 mp, se află Centrul de Examinare Academică. Acesta  dispune de 5 amfiteatre modulare multifuncţionale, cu un total de 468 de locuri, fiecare loc dispunând de tehnologie IT de ultimă generaţie (monitoare individuale Touch screen integrate, pliabile şi rotative, full HD, complet motorizate, de tip Dynamic 3) conectate la platforme de învăţare/e-learning şi de examinare.

Centrul Naţional de Realitate Virtuală Aplicată în Medicină se alătură Centrului de Simulare şi Abilităţi Practice existent deja de 10 ani în universitate.

„Am adus astfel cea mai modernă tehnologie într-un loc în care inovaţia este la ea acasă - la Universitatea de Medicină, Farmacie, Ştiinţe şi Tehnologie «George Emil Palade» din Târgu Mureş”, subliniază în postarea sa rectorul.





Ginecologia (1)