O echipă de cercetători de la Institute for Cancer Research (ICR) din Londra a injectat pacienţi suferinzi de diverse forme de cancer cu o versiune modificată a virusului herpes simplex – iar rezultatele s-au dovedit încurajatoare.


Un britanic de 39 de ani a primit injecţia cu forma modificată a virusului, care se administrează directă în tumoră. Pacientul, suferind de un cancer netratabil al glandelor salivare a acceptat să participe la studiul Institute for Cancer Research – şi doi ani mai târziu, este încă în viaţă, informează Top Santé şi Daily Mail.

Cercetările clinice privind această terapie virală sunt la început. Au beneficiat de ea 39 de pacienţi cu cancer de piele, de esofag, de cap şi gât. O parte a primit injecţii cu virus modificat genetic, alta, o combinaţie între virus şi medicamentul nivolumab.

Britanicului cu cancer al glandelor salivare i s-a administrat prima variantă, anume virusul modificat genetic. Acesta i-a fost injectat în tumoră la fiecare două săptămâni, preţ de 5 săptămâni. Obiectivul unei astfel de abordări este de a „coloniza” tumora şi de a o face să „explodeze”, rezultatul aşteptat fiind ca sistemul imunitar să fie impulsionat şi să lupte împotriva bolii.

În grupul tratat doar cu virusul modificat, la 3 din 9 subiecţi s-a constatat o scădere în dimensiuni a tumorii. În cazul celor care au primit virusul combinat cu medicament (30 de persoane), efectele benefice au fost constatate în 7 cazuri. Chiar dacă asta pare puţin, în acest stadiul al cercetării, rezultatele sunt încurajatoare, notează publicaţiile mai sus menţionate.





Oncolog