Membrii Colegiului Farmaciştilor din România, în contextul pandemiei de Covid-19, rămân fideli datoriei legale şi morale de a asigura accesul pacienţilor la medicamente şi respectării obligaţiilor ce le revin faţă de oameni şi faţă de sănătatea publică. În pofida eforturilor pe care le depunem, ne confruntăm zilnic cu deficienţe în aprovizionarea cu medicamente esenţiale.

Ultimele modificări legislative luate de către autorităţi, legate de prescrierea medicamentelor şi transmiterea prescripţiilor, au avut scopul de a limita deplasarea pacienţilor vulnerabili către spitale şi medicii specialişti, având în vedere asigurarea protecţiei celor mai fragili dintre noi în faţa pandemiei.

Colegiul Farmaciştilor din România atrage atenţia asupra unor situaţii apărute în teritoriu, ca urmare a aplicării acestora, care aduc disfuncţionalităţi în procesul de aprovizionare şi eliberare a medicamentelor şi pot pune pacienţii la risc în cele din urmă.

În practică, au fost semnalate situaţii în care pacienţii tind să îşi facă rezerve de medicamente, fapt care pune presiune suplimentară pe stocurile existente, medicii transmit prescripţiile direct către anumite farmacii, în loc de a le transmite pacienţilor, sau transmit pe email/whatsapp reţete pentru produse cu regim special din categoria stupefiantelor şi psihotropelo, arată Colegiul, într-un comunicat de presă.

„Organizaţia noastră a centralizat toate aceste situaţii şi le-a înaintat Ministerului Sănătăţii şi Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate, solicitând soluţionarea lor urgentă. Vom urmări rezolvarea tuturor acestor probleme şi vom continua să monitorizăm situaţia din ţară. Până atunci, lansez un apel la un comportament responsabil, adresat tuturor categoriilor implicate, pentru a înţelege caracterul excepţional al acestor măsuri luate în contextul pandemiei şi de a respecta prevederile legislaţiei, astfel încât lanţul de aprovizionare cu medicamente al populaţiei să nu fie afectat şi orice posibilitate de fraudă să fie înlăturată”, a declarat Prof. Dumitru Lupuliasa, preşedintele Colegiului Farmaciştilor din România.

Colegiul Farmaciştilor din România va continua să fie un partener autorităţilor române în lupta cu pandemia, iar farmaciştii, deşi dintre categoriile cele mai expuse pericolului, vor rămâne credincioşi angajamentului luat faţă de pacienţii români şi faţă de sistemul de sănătate şi vor asigura accesul pacienţilor la tratamente necesare, se mai arată în comunicat.