Pentru marcarea acestei zile, organizaţia APAN România derulează, în perioada 2-4 iunie, la Iaşi, cea de-a şasea ediţie a conferinţei „World MS Day 2023 - Cu şi despre scleroza multiplă”.
Această zi mondială a fost instituită în 2009 de Federaţia Internaţională a Sclerozei Multiple (MSIF), formată din 47 de organizaţii din întreaga lume şi având relaţii de colaborare cu numeroase alte structuri similare.
Federaţia, cu sediul în capitala Marii Britanii, desfăşoară programe şi activităţi menite să sprijine prin schimbări pozitive viaţa celor care se confruntă cu acest tip de afecţiune. Furnizează, de asemenea, numeroase resurse gratuite pentru a-i ajuta pe toţi cei care au de înfruntat zi de zi provocările generate de această boală, informează Agerpres.
Anual, sunt organizate la nivel naţional şi internaţional evenimente distincte sau parte a unor campanii dedicate pentru creşterea gradului de conştientizare publică privind scleroza multiplă şi pentru o mai bună implicare socială a factorilor decizionali şi a comunităţii în ansamblu sau la nivel individual pentru sprijinirea celor diagnosticaţi cu scleroză multiplă.
Pentru marcarea acestei zile, organizaţia APAN România derulează, în perioada 2-4 iunie 2023, la Iaşi, cea de-a şasea ediţie a conferinţei „World MS Day 2023 - Cu şi despre scleroza multiplă”. Evenimentul îşi propune „consolidarea unei comunităţi active (pe plan regional şi pe plan naţional) constituite din persoane diagnosticate cu scleroză multiplă, aparţinători, cât şi informarea plurilaterală cu privire la aspectele şi evoluţia diagnosticului”.
Conferinţa include prezentări despre afecţiune şi evoluţia ei, sesiuni de împărtăşire a unor experienţe şi schimb comun de informaţii, discuţii despre rolul tratamentului timpuriu şi ultimele opţiuni terapeutice, despre progresie în scleroză multiplă, beneficiile vitaminei D şi importanţa nutriţiei, despre drepturile pacienţilor, recuperare medicală şi alte chestiuni conexe tematicii, arată sursa citată anterior. APAN România este organizaţie membră a Platformei Europene pentru Scleroza Multiplă, nonguvernamentală, apolitică şi fără afiliere religioasă, fondată în 2016, potrivit site-ului asociaţiei.
La nivel mondial, aproximativ 2,5 milioane de oameni au scleroză multiplă, iar în România sunt peste 10.000 de pacienţi diagnosticaţi cu această patologie.