Varianta de coronavirus descoperită în India este foarte contagioasă, iar amploarea infectărilor creşte riscul apariţiei unor mutaţii şi mai periculoase, a avertizat responsabilul ştiinţific al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS).


Soumya Swaminathan, responsabil ştiinţific al OMS şi cercetător indian, a declarat că varianta indiană a coronavirusului (B.1.617) a fost indiscutabil un factor de accelerare a îmbolnăvirilor în India, relatează AFP, preluată de Agerpres.

Tulpina ar putea fi inclusă de OMS pe lista variantelor considerate mai periculoase decât virusul original, având în vedere gradul mai ridicat de contagiune, capacitatea de ocoli protecţia oferită de vaccinare şi rata mortalităţii în rândul pacienţilor infectaţi, a precizat cercetătoarea.

Ea a adăugat că B.1.617 prezintă mutaţii care sporesc infectările şi care ar putea să o facă rezistentă la anticorpii dezvoltaţi în urma imunizării.

Însă această variantă nu poate fi considerată singura responsabilă pentru creşterea spectaculoasă a cazurilor în India, care pare să fi lăsat garda jos prea devreme, permiţând „adunări masive de persoane'”, a mai spus ea.

Swaminathan a avertizat că doar vaccinarea nu va fi suficientă pentru a recăpăta controlul asupra situaţiei din ţară. India, care este cel mai mare producător mondial de vaccinuri, nu a imunizat cu ambele doze decât 2% din populaţia sa de 1,3 miliarde de locuitori.

„Va dura luni, dacă nu cumva ani pentru a atinge o rată de 70-80%” de populaţie imunizată, potrivit cercetătoarei.

Amploarea pandemiei în India creşte riscul apariţiei unor noi variante încă şi mai periculoase. „Cu cât virusul se multiplică, se răspândeşte şi se transmite, cu atât mai mult riscul de a produce mutaţii de a se adapta creşte”, a subliniat cercetătoarea. „Variantele care acumulează un număr semnificativ de mutaţii pot în cele din urmă să devină rezistente la vaccinurile de care dispunem în prezent''.

„Va fi o problemă la nivel global'”, a subliniat Soumya Swaminathan.

Sâmbătă, India a înregistrat 4.000 de decese în 24 de ore şi peste 400.000 de noi infectări – iar experţii estimează că datele oficiale sunt cu mult subevaluate.

 

Oncolog