Obligativitatea vaccinării împotriva COVID-19 dă naştere la dezbateri. Sunt ţări în care imunizarea a devenit obligatorie pentru toţi adulţii, sunt şi naţiuni care au limitat-o pentru anumite categorii profesionale.


Un decret din 8 februarie a făcut obligatorie vaccinarea angajaţilor care lucrează în Cetatea Sfântului Scaun. Sancţiunile pot să meargă, în teorie, până la concediere, informează agenţia AFP, preluată de Agerpres.

În Tadjikistan, un decret guvernamental îi obligă pe toţi cetăţenii de peste 18 ani să se vaccineze, fără să se precizeze totuşi condiţiile în care acest normativ va fi aplicat.

Mai multe ţări şi teritorii au impus obligativitatea imunizării pentru anumite categorii de populaţie. În Italia un decret-lege din 25 mai obligă medicii şi personalul din domeniul sănătăţii să se vaccineze împotriva COVID-19, altfel nu vor mai putea să îşi exercite profesia în condiţii care presupun contactul cu oamenii. Decretul a fost atacat în instanţă de 300 de infirmiere italiene, iar o audiere a fost programată pentru data de 14 iulie.

Guvernul de la Londra a anunţat, pe 16 iunie, că intenţionează să impună obligativitatea vaccinării cu schemă completă tuturor persoanele care lucrează în aziluri pentru vârstnici, inclusiv pentru personalul non-medical, precum frizeri şi voluntari. Dispoziţia trebuie să fie aprobată de Parlamentul britanic.

Şi Guvernul de la Paris lucrează la un proiect de lege pentru a constrânge personalul de îngrijire să se vaccineze, în contextul în care rata de vaccinare în rândul acestui sector stagnează la 57% pentru angajaţii din aziluri şi la 64% pentru cei din spitale. În schimb, Franţa nu are în vedere o obligativitate vaccinală extinsă la nivelul tuturor rezidenţilor francezi, a precizat ministrul Sănătăţii, Olivier Véran.

Deşi preşedintele Vladimir Putin se opune unei constrângeri la nivel naţional, primarul Moscovei a decretat pe 16 iunie că vaccinarea devine obligatorie pentru angajaţii din sectorul serviciilor. Aproximativ 60% din angajaţi, reprezentând circa 2 milioane de persoane, trebuie să fie vaccinaţi până pe 15 august. Şi alte autorităţi locale ruse, precum cele din Sankt Petersburg şi din regiunea adiacentă, au adoptat măsuri similare.

În Kazahstan, guvernul a decis, pe 1 iulie, că vaccinarea devine obligatorie pentru majoritatea angajaţilor care intră în contact cu alte persoane. Cei care refuză vaccinarea vor avea interdicţia de a interacţiona cu clienţii.

În SUA, primăria din San Francisco a anunţat, pe 23 iunie, că urmează să ceară celor 35.000 de angajaţi ai săi, printre care poliţişti şi pompieri, să se vaccineze împotriva COVID-19, în caz contrar ei riscând sancţiuni disciplinare care pot să meargă până la concediere. Această cerinţă nu va intra însă în vigoare decât atunci când vaccinurile anti-COVID-19 vor primi o aprobare completă din partea Agenţiei americane pentru alimente şi medicamente (FDA).

În anumite ţări, obligativitatea nu este formală, dar restricţiile pentru cei nevaccinaţi sunt de aşa natură încât aduc cu o obligaţie, arată AFP.

Arabia Saudită a anunţat, pe 18 mai, că vaccinarea va fi obligatorie începând din august, pentru a se permite accesul în instituţii guvernamentale şi private, inclusiv în unităţi de învăţământ şi spaţii de divertisment, precum şi în transportul în comun. Doar angajaţii vaccinaţi, atât din sectorul public cât şi din cel privat, pot să se întoarcă la locurile lor de muncă.

De la 1 iulie, autorităţile din provincia Belucistan din sud-vestul Pakistanului interzic persoanelor care nu s-au vaccinat să pătrundă în clădiri publice, parcuri, centre comerciale şi în mijloace de transport în comun. Funcţionarii din provincia Sindh care refuză imunizarea nu vor mai fi plătiţi începând din luna iulie, în timp ce autorităţile din provincia Punjab i-au ameninţat cu întreruperea accesului la serviciile de telefonie pe cei care refuză să se vaccineze.

 

Oncolog