Preşedintele Societăţii Române de Diabet, Nutriţie şi Boli Metabolice, Gabriela Radulian, a evidenţiat importanţa realizării registrului de diabet şi prediabet pentru urmărirea stării de sănătate a persoanelor aflate la risc, dar şi pentru un management eficient al celor deja diagnosticaţi.


Ministerul Sănătăţii a organizat o dezbatere publică în sistem videoconferinţă referitoare la ordonanţa Guvernului privind modificarea şi completarea Legii nr. 249/2020 privind prevenţia şi depistarea precoce a diabetului, informează Agerpres.

„Salutăm faptul că au fost menţinute cele trei tipuri de prevenţie din lege, respectiv Planul naţional de prevenţie a diabetului zaharat, programele autorităţilor publice locale, programe implementate şi finanţate privat. (...) Salutăm organizarea Registrului de diabet şi prediabet pentru urmărirea stării de sănătate a persoanelor aflate la risc, dar şi pentru un management eficient al celor deja diagnosticaţi. Transparentizarea acestor date este fundamentală pentru ceea ce înseamnă utilizarea datelor raportate, pentru ceea ce înseamnă analiza şi evaluarea din punct de vedere statistic, aşa cum rezultă din acest proiect de ordonanţă, fiind permisă doar Ministerului Sănătăţii şi INSP. Este nevoie practic de acest registru, pe de o parte, pentru optimizarea continuă a politicilor de sănătate în domeniu, dar şi pentru urmărirea performanţei medicale şi mai ales creşterea calităţii vieţii şi implicit a îngrijirii persoanelor cu diabet zaharat”, a explicat Gabriela Radulian.

Secretarul de stat în Ministerul Sănătăţii, Adriana Pistol, a precizat că registrul român de diabet se va înfiinţa prin hotărâre a Guvernului.

„Avem o serie de ghiduri de prevenţie elaborate în cadrul unui proiect de Institutului Naţional de Sănătate Publică împreună cu partenerii din o serie întreagă de comisii consultative, ghiduri generale de prevenţie, pe care o să le avem foarte curând disponibile pentru toţi cei care doresc să lucreze în domeniul prevenţiei”, a adăugat Adriana Pistol.

 



Pediatru