Cseke Attila, ministrul interimar al Sănătăţii, a susţinut o videoconferinţă cu reprezentanţii direcţiilor de sănătate publică din teritoriu şi cu cei ai prefecturilor. Ministrul a cerut ca direcţiile de sănătate publică să rămână în alertă în perioada următoare, chiar dacă numărul infectărilor cu SARS-CoV-2 este în scădere.
La videoconferinţă au mai participat Levente Vass, secretar de stat, şi Călin Alexandru, director general al Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, se arată într-un comunicat al Ministerului Sănătăţii.
„Este nevoie de responsabilitate şi decizie la nivel local. Mecanismul de gestionare a Planului de rezilienţă trebuie să fie flexibil şi să permită modificări rapide şi reveniri ale numărului de paturi ATI destinate COVID-19, în cazul în care este nevoie, cel puţin la cifra din vârful pandemic IV”, a declarant Cseke Attila.
De la sfârşitul săptămânii trecute, în termen de 10 zile, spitalele, împreună cu direcţiile de sănătate publică, au obligaţia, dar şi libertatea de a analiza punctual situaţia pentru fiecare unitate sanitară în parte. În cazul în care se consideră că este nevoie, în continuare, de prioritizarea internărilor şi a intervenţiilor chirurgicale, atunci se poate păstra activitatea doar pentru internări COVID-19. În cazul în care se consideră că nu mai sunt atâţia pacienţi, situaţiile diferind de la o unitate sanitară la alta, atunci se poat lua decizii în consecinţă, se subliniază în comunicat.
În timpul videoconferinţei, ministrul interimar al Sănătăţii a prezentat detalii privind situaţia aprovizionării cu medicamente pentru tratarea pacienţilor infectaţi.
În privinţa tratamentului cu anticorpi monoclonali, pentru care există stocuri suficiente la nivel teritorial, trebuie implicaţi medicii de familie, pentru a îndruma pacienţii către unităţile sanitare care pot oferi acest tip de tratament, în primele zile de infectare.