Politica „zero COVID-19”, susţinută la cele mai înalte niveluri de oficialii chinezi pentru a încerca să combată pandemia, „nu este sustenabilă”, a declarat directorul general al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Tedros Adhanom Ghebreyesus. Pe reţelele sociale, China cenzurează criticile.


Directorul general al OMS a dezvăluit că a discutat pe această temă cu mai mulţi experţi chinezi, informează AFP şi Agerpres.

„Când vorbim despre strategia «zero COVID», nu credem că aceasta este sustenabilă, luând în considerare comportamentul virusului la ora actuală şi cel pe care îl preconizăm în viitor (....), iar trecerea la o strategie diferită este foarte importantă”, a declarat Tedros Adhanom Ghebreyesus, într-o conferinţă de presă organizată la sediul general al OMS din Geneva.

„A sosit timpul să apăsăm pe butonul «restart»”, a adăugat directorul departamentului pentru situaţii de urgenţă din cadrul OMS, Michael Ryan, care a reamintit totuşi că, pentru o vreme, strategia respectivă i-a permis Chinei să contabilizeze un număr foarte mic de decese, raportat la ansamblul populaţiei.

Ryan a spus că, urmare a creşterii numărului de decese începând din februarie-martie, este normal ca Guvernul chinez să dorească să reacţioneze, „însă toate aceste acţiuni, aşa cum noi repetăm încă de la început, trebuie să fie luate cu respectarea indivizilor şi a drepturilor omului”.

La sfârşitul săptămânii trecute, autorităţile chineze au repetat că vor continua să aplice strategia „zero COVID-19”, în pofida frustrării în creştere din metropola Shanghai, ai cărei locuitori izolaţi în locuinţele lor protestează lovind tigăi şi cratiţe în faţa ferestrelor.

China se confruntă în prezent cu cea mai gravă recrudescenţă epidemică înregistrată după primăvara anului 2020 şi continuă să aplice aceeaşi politică sanitară, deşi SARS-CoV-2 a suferit deja mai multe mutaţii şi a devenit mai contagios decât tulpina sa originală.

Afirmaţiile directorului general al OMS au fost cenzurate în China, la o zi după ce acesta a criticat public politica „zero Covid”, relatează AFP şi Agerpres. Pe platforma de microblogging Weibo, hashtagurile #Tedros şi #OMS nu au mai dat miercuri, 11 martie, niciun rezultat.

Utilizatorii popularei reţele sociale WeChat nu pot redistribui sau prelua un articol de pe contul oficial al ONU care menţionează criticile şefului OMS. Cu toate acestea, nu este cenzurată discutarea online a subiectului. 

Renunţarea la politica „zero COVID” ar putea duce la 1,6 milioane de decese în ţară, potrivit unui studiu realizat de cercetătorii de la Universitatea Fudan din Shanghai şi publicat în revista Nature.




Psihiatru (2)