Dr. Emilian Imbri, managerul Spitalului Clinic de Boli Infecţioase şi Tropicale „Dr. Victor Babeş” din Bucureşti, spune, într-un interviu pentru MedicHub, că în spitalul pe care îl conduce nu mai sunt locuri libere, din cauza creşterii alarmante de cazuri noi de infectări cu SARS-CoV-2. „Zilele următoare, această creştere va continua şi n-o să se poată opri decât după 14-28 de zile de la punerea în practică a unui comportament adecvat, în primul rând, din partea populaţiei”.


Cum vedeţi situaţia actuală a îmbolnăvirilor, când avem 4.000 de cazuri zilnic? Cum putem ieşi din această situaţie?

Dr. Emilian Imbri: Nu putem ieşi în momentul ăsta. Este previzibil sau a fost previzibil să se ajungă aici. S-a spus că, dacă nu respectăm regulile, ajungem aici. Nu am respectat şi am ajuns aici. Nu este o situaţie care este imputabilă neapărat cuiva. Este rezultatul unui şir de evenimente, de relaxări care au dus fiecare la o creştere a numărului de îmbolnăviri şi toate au fost în luna septembrie, pentru că aici au fost evenimentele: reîntoarcerea din concedii, reînceperea şcolii şi alte evenimente. Iată că am ajuns la acest număr, însă, din păcate, nu este maximul la care vom ajunge. Zilele următoare, această creştere va continua şi n-o să se poată opri decât după 14-28 de zile de la punerea în practică a unui comportament adecvat, în primul rând, din partea populaţiei.


Ar fi o soluţie reîntroarcerea la starea de urgenţă?

Dr. Emilian Imbri: Nu cred că mai este posibil să faci ceva. Pentru că nu este ca un „comutator electric” – de la ora asta începe starea de urgenţă şi scade numărul. Măsurile care sunt valabile în momentul de faţă trebuie şi respectate. Dacă nu se respectă aceste măsuri de precauţie şi de prevenţie, atunci numărul nu are cum să scadă. Acum, tăvălugul s-a pornit, este o transmitere deja comunitară şi nu poţi să mai scazi.


Asta înseamnă că oriunde te-ai duce acum te poţi infecta?

Dr. Emilian Imbri: Nu neapărat. Dacă te fereşti şi îţi iei măsurile de precauţie, nu te vei imbolnăvi, dar oriunde te vei duce în momentul de faţă în locurile aglomerate - metrou, mall-uri, şcoli - sigur sunt persoane care nu sunt simptomatice, care nu ştiu că au virusul şi se află exact în perioada de 15 zile când şi transmit. Doar cei care nu sunt bolnavi trebuie să se ferească, pentru că transmiterea este exponenţială în momentul de faţă.


Sunt diverse teorii ale conspiraţiei, potrivit cărora boala nu există, că masca nu ajută, au fost şi proteste. Sunt unii oameni care cred că boala nu există. Are acest lucru legătură cu creşterea numărului de îmbolnăviri? Ce le transmiteţi acestor oameni?

Dr. Emilian Imbri: Nu avem ce să le transmitem acestor persoane, pentru că sunt atât de credincioase în aceste teorii, încât nu vor renunţa la comportamentul lor. Noi nu mai avem nici timp şi nici de ce să convingem nişte oameni să facă ce trebuie, trebuie noi să facem ce trebuie. Dacă noi purtăm mască peste tot pe unde ne deplasăm şi respectăm regulile, nu ne vom îmbolnăvi şi nu vom cădea victime ale bolii.


Care este situaţia la spital?

Dr. Emilian Imbri: Suntem cu toate locurile din spital ocupate. În momentul de faţă, în Bucureşti, mai sunt foarte multe spitale care pot să îşi dedice un număr de locuri pentru cei care trebuie să fie totuşi internaţi. Nu toţi ar trebui să rămână internaţi în spital. Atunci când aveam locuri şi lumea nu ne credea şi aveau posibilitatea să plece din spital fiind contagioşi, spitalele erau foarte liniştite pentru că aveau locuri. Atunci era mai lejer pentru că ştiam că avem unde să internăm pacienţi care aveau nevoie de ajutor. Acum, însă, şi cei care nu ar trebui să rămână în spital nu mai au curajul să plece din spital şi a devenit o presiune în a se interna, pentru că ei se simt în siguranţă în spital.


Colegii dumneavoastră cum se simt? Cum suportă această perioadă?

Dr. Emilian Imbri: Au spus că asta e meseria noastră, dintotdeauna am făcut asta. Şi atunci când nu era COVID erau paturile pline. Şi veneau la consultaţii tot la spital. Erau 300 de persoane zilnic doar pentru consultaţii în spital şi paturile erau pline. Aceeaşi situaţie este şi acum, dar în spital avem o singură boală – COVID 19. Ca număr de decese, avem mai puţine cazuri decât într-un sezon de gripă sezonieră. Această dorinţă, de a fi consultat şi a fi evaluat şi de a i se spune că nu sunteţi într-o situaţie gravă, duce la o aglomerare a camerelor de gardă şi medicul care este de gardă, în loc să se ocupe de pacienţii care sunt internaţi şi care aşteaptă şi ei o vorbă bună din partea unui medic, nu mai apucă să treacă pe la bolnavi, pentru că 24 din 24 stă la camera de gardă. Doctorii sunt la fel de obosiţi ca înainte şi, din păcate, povestea asta, potrivit căreia trebuie să mărim numărul de paturi indiferent unde le punem fără să avem siguranţa că mai poate să ajungă un medic acolo, este un pic riscantă şi nu reprezintă un comportament medical.


Profilul pacientului s-a schimbat faţă de perioada de început?

Dr. Emilian Imbri: Este, în general, un pacient care conştientizează că este bolnav, este speriat, nesigur şi care nu are încredere, pentru că, ultimii ani, în care medicii au fost înfăţişaţi ca ultimii oameni şi în care s-a spus că e mai bine să mergi în străinătate să te tratezi, au dus la o creştere a neîncrederii populaţiei în spitale. Au mai apărut şi acele „teorii ale conspiraţiei”, potrivit cărora în spitale se ţine lumea cu forţa şi că au loc torturi.


Cum se protejează medicii? Aţi avut colegi care s-au infectat?

Dr. Emilian Imbri: Am avut colegi care s-au infectat, dar au avut forme uşoare şi s-au întors la serviciu după 14 zile. În primele luni, în care nu ştiam nici noi foarte bine că este atât de uşor de transmis virusul, am fost mai neatenţi şi sigur că au fost colegi care au făcut boala. N-am avut nicio pierdere umană. Acum, după  7- 8 luni de pandemie, mai apar foarte rar îmbolnăviri – în momentul de faţă avem 10-12 persoane care sunt infectate, dar s-au infectat la întoarcerea din concedii. Avem protocol care arată că trebuie să se testeze înainte şi după venirea din concediu.


Cum v-a schimbat această perioadă?

Dr. Emilian Imbri: Am devenit mai fricos. Îmi e mai frică de boala asta decât îmi e frică de bolile cronice pe care le am, fiind la o anumită vârstă. Dar sunt un om echilibrat. Îmi e atât de frică să nu cumva să mi se întâmple să iau boala, pentru că ştiu ce urmări are şi ştiu ce ar putea pricinui şi mai ştiu că s-ar putea chiar să nu ies din bătălia asta. Cu asta m-a schimbat.


Care e mesajul dumneavoastră pentru medici?

Dr. Emilian Imbri: Dacă până acum mai ezita cineva şi dacă încă nu simţea cât de mândru poate să fie, în momentul ăsta nu mai există aşa ceva. Nu îi înţeleg pe cei care spun că nu pot lucra alături de un bolnav pentru că se infectează, dar se duc în mall-uri. Eu sunt mândru că sunt medic alături de cei care până acum s-au expus şi vreau să vă spun ceva care probabil nici ei nu ştiu: toţi s-au expus. Orice medic care stă faţă în faţă cu o persoană care vine să fie consultată se expune unei potenţiale infectări şi, cu toate acestea, are curajul să o facă asta. Eu îi respect pe aceşti oameni.