Expoziţia „ART IN/SANE. Culture, mental health and social inclusion”, cu peste 200 de lucrări provenite din mai multe spitale de psihiatrie din ţară, a fost vernisată recent la ARCUB - Hanul Gabroveni.


„În expoziţie avem peste 200 de lucrări provenite din mai multe spitale de psihiatrie şi în total avem aproape 300 de lucrări şi asta este doar cât am putut să obţinem într-un timp relativ scurt de când am început programul acesta de organizare a expoziţiei. Sunt mai multe spitale care au colecţii importante, sunt mai multe colecţii private foarte importante, dar acum am adus mult mai multe decât la prima ediţie, din 2019. Suntem la a cincea ediţie a expoziţiei din ciclul ART IN/SANE şi vrem ca aceste lucrări să fie văzute de cât mai mulţi oameni neprofesionişti”, a declarat, pentru Agerpres, coordonatorul expoziţiei, dr. Valentin-Veron Toma, cercetător ştiinţific principal la Institutul de Antropologie „Francisc I. Rainer” al Academiei Române.

El a precizat că ideea unei astfel de expoziţii o are de pe vremea studenţiei, când făcea stagiul de psihiatrie la Spitalul Obregia, unde existau, la acea vreme, ateliere de pictură.

„Ideea unei astfel de expoziţii mi-a venit demult, de pe vremea când eram student la Medicină, în stagiul de psihiatrie pe care l-am făcut la Spitalul Obregia, unde erau pe vremea aceea ateliere de pictură, se făcea terapie cu pacienţii de la spital şi profesorul Romila, care era şeful catedrei, ne îndruma să vedem cum lucrează pacienţii şi cum se desfăşoară programul de art terapie. La un moment dat, mi-am dat seama că s-a constituit o colecţie foarte frumoasă de astfel de tablouri care erau atunci expuse pe holurile spitalului, dar care nu erau vizibile din exterior, nimeni nu ştia, în afara studenţilor şi practicienilor, de existenţa acestor lucrări. Mai târziu, însă, am vizitat astfel de colecţii în spitale de psihiatrie, dar am văzut şi expoziţii în galerii publice, în galerii de artă consacrate şi mi-am dat seama că noi suntem puţin în urmă, adică avem un patrimoniu, avem colecţii, dar nu am reuşit să le extragem din mediul medical şi să le aducem publicului larg”, a spus dr. Valentin-Veron Toma.

Doctorul a amintit că prima expoziţie psihopatologică cu colecţii din mai multe spitale a fost organizată în 2019, la Biblioteca Academiei Române şi a fost urmată de o dezbatere academică pe tema importanţei acestui patrimoniu.

„Şi am făcut referire la condiţia bolnavului psihic, la stigmatizare, la marginalitate, la această manieră în care încă îi excludem pe cei cu tulburări psihice”, a adăugat specialistul.

El a amintit că în cadrul expoziţiei se află şi lucrări care datează din anii '60, perioadă în care erau programe de art terapie iar pacienţii „aveau o şedere mai lungă în spitale şi puteau reveni asupra lucrărilor”.

„Sunt lucrări elaborate, cu o compoziţie, cu anumită stilistică, o anumită gamă coloristică foarte bogată. Acum generaţiile mai noi de psihoterapeuţi folosesc altele tehnici, unele mai sumare, mai schiţate, dar esenţa este aceeaşi, exprimarea de sine a pacientului, libertatea aceea de a se cunoaşte pe sine prin artă şi de a comunica cu ceilalţi prin artă”, a subliniat dr. Valentin-Veron Toma.

Consilierul prezidenţial conf. dr. Diana Loreta Păun a apreciat faptul că o colaborare între lumea medicală şi lumea artistică a creat o astfel de expoziţie.

Mircea Dumitru, vicepreşedintele Academiei Române, a afirmat că proiectul expoziţiei este unul în care stau alături doctori, medici psihiatri, psihologi, psihoterapeuţi, oameni de artă.

Expoziţia este organizată de Primăria Capitalei, prin ARCUB - Centrul Cultural al Municipiului Bucureşti, în parteneriat cu Asociaţia Entuziart, Spitalul de Psihiatrie „Eftimie Iamandescu” (Bălăceanca), Spitalul Clinic Judeţean de Urgenţă „Pius Brînzeu” Timişoara, Spitalul de Psihiatrie „Voila” Câmpina, Spitalul de Psihiatrie din Câmpulung Moldovenesc, Colecţia Prof. Dr. Constantin Enăchescu şi face parte dintr-un proiect mai amplu de promovare a artei psihopatologice. Poate fi vizitată gratuit până pe 3 septembrie, de marţi până duminică, între orele 12.00-20.00. În zilele de luni, expoziţia este închisă.






Psihiatru (2)