Într-o scrisoare deschisă adresată premierului Florin Cîţu, Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România cere remedierea „unei serii lungi de probleme” cu care se confruntă atât cei aflaţi în prima linie de luptă împotriva pandemiei, cât şi pacienţii pe care aceştia îi îngrijesc.
„Aţi dat dovadă de maximă indiferenţă faţă de soarta noastră. O atitudine fără precedent în ultimii 30 de ani şi în toată Uniunea Europeană. Entuziasmul inadecvat faţă de rezultatele vaccinării v-a făcut să credeţi că pandemia COVID-19 s-a terminat. Din nefericire pentru noi şi pentru restul cetăţenilor am intrat în al treilea val al pandemiei. Dvs. rostind vorbe fără sens, noi lucrând în acelaşi condiţii inadecvate de peste un an de zile”, se spune în documentul publicat pe pagina de Facebook a Federaţiei.
Membrii „Solidaritatea Sanitară” i-au amintit premierului că i-au solicitat standarde privind durata de utilizare a echipamentelor individuale de protecţie. „Acum intrăm în al treilea val al pandemiei fără a le avea, fiind obligaţi în continuare să lucrăm până la 12 ore în acelaşi echipament individual de protecţie”, se arată în scrisoarea deschisă.
Federaţia a mai cerut elaborarea unei campanii adecvate de informare a salariaţilor din sănătate în privinţa vaccinării, astfel încât să crească ponderea lucrătorilor vaccinaţi. „În loc de dialog şi măsuri eficiente aţi preferat să trucaţi datele, instituţiile din subordinea dvs. directă afirmând că sunt vaccinaţi peste 90% dintre lucrătorii din sănătate. Datele arată că ponderea lucrătorilor din sănătate vaccinaţi nu depăşeşte 45%”, susţin membrii Federaţiei.
De asemenea, se reaminteşte că nu s-au luat în discuţie, până azi, solicitările privind elaborarea unui act normativ de personal adecvat tratamentului pacienţilor infectaţi cu SARS-CoV-2, includerea COVID-19 ca boală profesională pentru lucrătorii din sănătate, criteriile de evaluare obiectivă a profesioniştilor din sănătate, elaborarea unei proceduri a auditului timpului de muncă, măsuri menite să îmbunătăţească posibilităţile sistemului sanitar de a lupta cu pandemia.
„V-am cerut respectarea dreptului legal la pensia de urmaş pentru copiii colegilor decedaţi la datorie. Acum vă aşteptaţi să ne expunem în continuare riscului maxim fără a şti că urmaşii noştri vor beneficia de o minimă protecţie”, se mai spune în document.
Reprezentanţii „Solidaritatea Sanitară” îi amintesc premierului că peste 18.000 de membri au semnat pentru toate aceste revendicări.
„Chiar dacă rezolvarea unora dintre probleme intră în sarcina Ministerului Sănătăţii, responsabilitatea vă aparţine în egală măsură”, se mai arată în document. „Noi vom fi în continuare la locurile noastre de muncă (...) pentru că aceasta ne este menirea profesională şi datoria faţă de cetăţeni”.
Sursă foto: Facebook Federaţia „Solidaritatea Sanitară” din România