Cancelarul german Angela Merkel s-a opus propunerii administraţiei americane de suspendare a dreptului de proprietate intelectuală pentru vaccinurile anti-COVID-19, în scop de a accelera producţia mondială de seruri. Pentru guvernul german, „capacitatea de producţie şi controlul calităţii” sunt principalele obstacole care împiedică accesul la vaccinuri.


Protecţia proprietăţii intelectuale este o sursă de inovaţie şi trebuie să rămână aşa, a arătat purtătorul de cuvânt al guvernului german, citat de Deutsche Welle şi preluat de Courrier international.

Acest dezacord între Germania şi Statele Unite este primul diferend major între cele două puteri economice şi ameninţă să blocheze discuţiile în cadrul Organizaţiei Mondiale a Comerţului (OMC), arată The Guardian, care reaminteşte că o decizie legată de o eventuală suspendare a drepturilor de proprietate intelectuală trebuie luată în unanimitate, în sânul Organizaţiei.

Propunerea americană a fost însă întâmpinată cu căldură de Ngozi Okonjo-Iweala, director general al OMC, care a solicitat Indiei şi Africii de Sud – ţările care ceruseră, iniţial, suspendarea brevetelor – să prezinte, cât mai repede cu putinţă, o versiune revizuită a propunerilor lor, în vederea începerii negocierilor.

Diplomaţii europeni avertizaseră deja că discuţiile ar putea dura luni de zile şi că nu ar duce decât la o suspendare parţială a drepturilor de proprietate intelectuală, fiindcă şansele sunt mici ca UE şi SUA să accepte să cedeze Chinei proprietatea intelectuală pentru tehnologia revoluţionară pe bază de ARN mesager, după cum remarcă Bloomberg.

O sursă diplomatică a declarat, pentru Politico, că suspendarea drepturilor de proprietate este, doar aparent, un gest de solidaritate, fiindcă numeroasele ţări care se confruntă cu criza sanitară nu au mijloacele de producţie necesare pentru a fabrica mult-doritele vaccinuri.

 

Farmacist