În cadrul unei conferinţe de presă de la Palatul Victoria, ministrul a precizat că regimul de decontare va fi cuprins între 50 şi 100%. Astfel, din luna septembrie vor putea fi decontate vaccinurile gripale pentru categoriile la risc, iar de la 1 decembrie vor fi compensate şi alte tipuri de vaccinuri.


Ministrul Sănătăţii, Alexandru Rafila, a anunţat că Guvernul a adoptat o hotărâre privind lista vaccinurilor care vor fi decontate, informează Agerpres.

„Este o modificare a hotărârii de Guvern 720 din 2008 şi se introduce o nouă listă, sublista E (...), cu denumiri comune internaţionale corespunzătoare vaccinurilor pentru decontare. Regimul de decontare va fi între 50 şi 100%. Iar această hotărâre va intra în vigoare imediat, pentru că de acum, din luna septembrie, vor putea fi decontate pentru categoriile la risc vaccinurile gripale, iar de la 1 decembrie, celelalte vaccinuri. Şi aş vrea să le enumăr: pneumococic, meningococic, HPV, DTP, acelular pentru adulţi, vaccinul hepatitic tip B, vaccinul rubeolă-rujeolă-oreion, respectiv vaccinul varicelic, care vor fi compensate în proporţie variabilă, în funcţie de categoria care este recomandată de către Comitetul Naţional de Vaccinologie”, a precizat Alexandru Rafila.

El a menţionat că unele dintre vaccinuri, precum cel gripal, se vor putea administra direct în farmacie. Alexandru Rafila a mai spus că această compensare se va realiza prin solicitarea unei prescripţii la medicul de familie.

„Compensarea acestor vaccinuri îndepărtează orice fel de discuţie şi de suspiciune legată de obligativitatea vaccinării, pentru că, în mod evident, obţinerea unui vaccin prin compensare se realizează prin solicitarea unei prescripţii la medicul de familie şi, ulterior, achiziţia vaccinului compensat integral sau parţial de către beneficiar în farmacie”, a precizat ministrul.

 



ORL