Pe parcursul vieţii, românii petrec, în medie, doi ani din viaţă confruntându-se cu migrene, arată datele agregate de specialiştii unei clinici din Capitală. La nivel naţional, 2,3 milioane de adulţi suferă de migrene în diferite stadii.


„Migrena este una dintre cele mai frecvente afecţiuni neurologice, o cauză majoră de dizabilitate, cu impact profund la nivel personal şi social. Chiar dacă migrenele pot afecta atât copiii cât şi vârstnicii, cea mai mare incidenţă o regăsim în rândul adulţilor tineri. De altfel, la nivel internaţional, migrenele ocupă locul al doilea, după durerile de spate, raportat la toate afecţiunile care implică anii de viaţă trăiţi cu dizabilitate la persoanele sub 50 de ani”, spune dr. Olivia Răcilă, medic specialist neurolog în cadrul Clinicii Neuroaxis, citată într-un comunicat.

Cauzele migrenelor pot fi genetice sau legate de factori de mediu, dar acestea sunt declanşate de cele mai multe ori de anumiţi factori favorizanţi, interni sau externi.

Având în vedere că nu există un test specific pentru migrene, diagnosticul constă într-o anamneză riguroasă şi un examen clinic complet, precizează dr. Olivia Răcilă.

„Printre cele mai recente tratamente şi terapii inovatoare se numără anticorpii monoclonali, disponibili ca medicamente compensate pentru pacienţii din România din decembrie 2022, şi terapiile de stimulare – terapia ambulatorie a migrenei prin stimulare electrică nervoasă transcutanată (...) şi stimularea magnetic-transcraniană”, adaugă dr. Olivia Răcilă.






Alergologia